Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Od sada će biti i kozjeg mleka

Bogu iza nogu, u planinskom zaseoku Berivojštica u južnoj Srbiji, nedaleko od Vranja, petoro dece u Golemom selu hrane se pečurkama i kozjim mlekom jer je to jedino što mogu da im omoguće roditelji Slobodan i Sanja Stojiljković, seljaci bez zemlje, koji preživljavaju od branja i prodaje vrganja i lisičarki, kad ih ima... "Kad napunimo tanjir mlekom i nadrobimo hleba, lepo se najedemo", kaže devetogodišnji Luka koji brine ne samo o jednoj jedinoj kozi, nego i o braći i sestrama i tek pridošlim blizancima Petru i Pavlu.

Radost u nedođiji: Porodica Stojiljković
 

Sudbina srpskih porodica s petoro dece, objavljene u nedeljnom izdanju "Vesti", priča je o nezavidnoj materijalnoj situaciji familije Stojiljković koja živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Deca spavaju u jedinoj malterisanoj sobi, a ostali u nemalterisanoj, u godinama nedovršenoj kući...

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Takav usud nije ostavio ravnodušnim redovnog čitaoca naših novina Dušana Škofa iz Bajrojta, u Nemačkoj. Kad je pročitao tekst našeg dopisnika iz ovog kraja Srbije, on je odlučio da novčano pomogne Slobodanu i Sanji Stojiljković koji bez posla i u teškim materijalnim uslovima podižu petoro dece, od kojih su blizanci rođeni pre nešto više od mesec dana.


- Redovno kupujem i čitam "Vesti" i obavezno pratim sve što se događa u bivšoj Jugoslaviji, pa i tekstove koji govore o ljudskim sudbinama i muci pojedinaca i porodica u borbi da prežive. Tako sam posle teksta o Stojiljkovićima iz okoline Vranja kojima trebaju dve koze da bi prehranili petoro dece, i sva druga gladna usta, odlučio pomognem, koliko mogu.

Ponovo u akciji: Dušan Škof
 

- Ovu tužnu priču iz Srbije o borbi za preživljavanjem ispričao sam i mom dugogodišnjem poznaniku i prijatelju Nemcu Fajtu Hagmajeru, koji je odmah dao 50 evra, a ja sam odvojio od moje penzije 150 evra. I eto, želim da Stojiljkovići za ovaj novac kupe dve koze - poručuje humani Dušan Škof koji je prošle godine takođe pomogao jednoj siromašnoj porodici u Srbiji kojoj je poslao 300 evra, a oni su za te pare kupili tri koze.

Tuđa muka i njegova

Dušan Škof je rođen pre 63 godine u Mariboru iz koga je sa zanatom kuvara i konobara došao 1967. godine u Nemačku. Jedno vreme je radio u tuđim restoranima, a poslednjih 29 godina, do odlaska u penziju pre tri godine, vodio je svoj restoran koji je bio na dobrom glasu u Bajrojtu i okolini. Dušan Škof je oženjen Nemicom s kojom ima dve kćerke i sina, živi dobro u penziji, ali nije ravnodušan kad čuje za tuđu muku. Potvrdio je to i učešćem u dve humanitarne akcije .

Tako će od sada mali Luka s ponosom da kaže: "Imamo ne jednu, već tri koze." I ne samo to, jer kako nas naš dopisnik iz Vranja obaveštava, pomoć u kuću ove familije pristiže i iz Srbije i iz dijaspore, o čemu ćemo pisati u narednim brojevima "Vesti". Hvala, svim humanim ljudima koji su se i bez apela odazvali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online