Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Od sreće zaplakala

Teško je ovih dana, dok se svakodnevno smenjuju kiše i sunce i dok su putevi na Rogozni blatnjavi, puni odrona i skoro neprohodni, bilo otići do zabitog sela Otes. Mesto gde godinama sama, u oronuloj brvnari, živi starica Radomirka - Rada Popović (78), kojoj je trebalo uručiti donacije dobrih ljudi iz Novog Pazara, Nemačke, Švedske i Australije.

D. N. Petrović
Uz televizor lakše će podnositi samoću: Radomirka-Rada Popović

Ponovo smo, kao mnogo puta ranije, pomoć morali da tražimo od humanitarca Hida Muratovića i poštara sa Rogozne Rada Jokovića, koji svojim terenskim vozilima jedini mogu da se probiju do baka Radine kuće. Ipak, uprkos dobrim terencima, jednu deonicu morali smo kozjim stazama da prepešačimo i Radine poklone nosimo na leđima.

Nikad kod lekara

Duže od dve decenije baka Rada nije bila u 30 kilometara udaljenom Novom Pazaru, niti na lekarskom pregledu. Samo je jednom izmerila pritisak koji je tada bio vrlo visok. Lekove pije "po preporuci" komšija i na osnovu saveta rođake Dušimirke Popović, koja je često posećuje i pomaže joj. Svi u Otesu su zaboravili kada je lekar iz Novog Pazara posetio ovaj kraj.

Kako joj je nedavno i obećao, Novopazarac Hido Muratović, naš dugogodišnji saradnik i čovek srca kao planina, kupio joj je i uručio: televizor, antenu i radio-aparat, pa će baka Rada ubuduće bar imati čime da se razonodi i sa kim "da razgovara".

- Mada Hidu verujem beskrajno, ipak nisam se nadala da će mi ovako brzo ispuniti želju. Veliki je to čovek i junak. Evo, nije mu bilo teško da i po ovoj grmljavini zapuca čak iz Novog Pazara, da me obraduje i da mi bar malo život u samoći učini podnošljivijim i lepšim. Hvala mu do neba, želim mu svaku sreću. Neka ga Bog čuva i sve one koji mu šalju novac za pomoć nama koji smo stari i iznemogli i od svih zaboravljeni - priča baka Rada i ističe da je godinama želela televizor ili bar radio, ali da nije imala novca da ih kupi.

Ovoj bolesnoj starici tom prilikom uručili smo i donacije od po 50 evra koje su poslali naši čitaoci i dobrotvori Mirjana Perić iz Švedske i Zeko Košuta iz Švajcarske. Posebno se obradovala i zaplakala dok smo joj uručivali 100 australijskih dolara (u dinarskoj protivvrednosti) koje joj je, uz pismo podrške i želju da se izbori sa svim nedaćama i samoćom, poslala naša čitateljka Ljubica Tintor iz Melburna u dalekoj Australiji.

Dugo je baka Rada ljubila novac koji je dobila od za nju nepoznate donatorke iz belog sveta, a onda je, kad se malo pribrala, počela da blagosilja...

D. N. Petrović
Uvek na usluzi: Poštar Rade Joković kozjim stazama nosi pomoć

- Hvala ti, Ljubice, sestro moja mila... Veliki si sevap učinila. Hvala do neba i Mirjani iz Švedske i Zeku iz Nemačke. Bog neka čuva vas i vaše najbliže. Mnogo mi znači svaki dinar, jer drugih primanja nemam. Trenutno imam dovoljno najneophodnijih namirnica, kad se zalihe istanje zamoliću poštara Rada da mi iz Novog Pazara donese brašno, šećer i zejtin. Doći će i zima, teška planinska koju valja prezimiti - poručuje ova starica sa opustele Rogozne.

Baka Rada ima težak oblik reume, a ima i drugih zdravstvenih problema. Nekada se ukoči, pa danima ne može da ustane. Baš je ovih dana, valjda zbog nestabilnog vremena, bila je prikovana za krevet, jedva je ustajala čašu vode da popije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Kada je ugledala televizor, radio i dobre ljude koji su joj doneli vredne donacije, baka Rada se preporodila. Dobila je neku novu snagu da se bori i opstane u ovim surovim uslovima za život. Ne može normalan čovek proći i okrenuti glavu. Žalosno je što ih je država otpisala i ne čini ništa da im pomogne. Dok sam na Rogozni i dok imam snage biću uz njih, hvala svim dobrim ljudima koji im pomažu - priča legendarni poštar sa Rogozne Rade Joković, koji, iako mu to nije posao i kada nemaju pošiljku (čak mu nekada u firmi zbog toga i zamere) obilazi usamljene starce, kupujem im hleb, donosi lekove, zove lekare...

Još frižider

Humanitarac Hido Muratović kaže da će učiniti sve kako bi baka Rada dobila i frižider.
- Od komšija iz sela Radomirka često dobije i po koji litar mleka i kilogram sira koji joj mnogo znači u ishrani, a leti joj se često pokvare. Zato bih ovom prilikom zamolio sve dobre ljude i čitaoce "Vesti" da nam pomognu da baka Radi pre letnjih žega kupimo i frižider - poručuje Muratović.

 

I Hido na usluzi

Svi naši zainteresovani čitaoci, koji žele da pomognu baka Radi, mogu da stupe u kontakt sa Novopazarcem i dokazanim humanistom Hidom Muratovićem putem telefona na broj: 00381 64 330 32 40 i dogovore se oko načina slanja i dostave pomoći. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Plakala je od sreće
HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online