Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 30.06.2017.
18:00
Ž. M. - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Niste sami u svojoj muci

Pesnikinja duhovne poezije Ivana Prlina-Nikodijević iz Švajcarske, u februaru je u SKD-u Dibendorf (kod Ciriha) imala promociju svojih knjiga "Pokaži mi put" i "Pesmom slavu pronosim". Ceo iznos od prodaje knjiga odredila je za pomoć teško bolesnoj deci koja žive u Lapovu. Nedavno, kada je bila na odmoru u Srbiji, Ivana je svoju zamisao i sprovela u delo.

Lična arhiva
Deci zlehude sudbine od srca: Biljana Jovanović sa ocem, bakom, sveštenikom i pesnikinjom Ivanom

S blagoslovom sveštenika Dušana Stefanova iz Australije i nadležnog sveštenika hrama Svete Petke u Lapovu, oca Gorana Živkovića, Ivana je sa svojom majkom, takođe pesnikinjom, Savom Gajić-Ivić, koja se priključila ovom divnom gestu svoje ćerke, obišla tri porodice i uručila novčanu pomoć od 600 franaka. Pored toga, pesnikinja je svakom detetu poklonila i svoju novu duhovnu knjigu "Pesmom slavu pronosim".

- Saznanje da nisu sami u svojoj muci, izmamilo je osmehe ovim dobrim i zahvalnim ljudima, koji se svim srcem bore za svoju obolelu decu. Prizor je bio zaista dirljiv i pun emocija na obe strane. Poklone su dobili: devojčica Biljana Jovanović, obolela od cerebralne paralize celog tela, koja živi sa roditeljima i bakom. Zatim, Nenad Petković, slep od rođenja, koji ima i paralizu stopala. Živi sa roditeljima i bratom. Na dan naše posete bila je i predstavnica Crvenog krsta, gospođa Živka Lazarević, koja porodicu obilazi dva puta nedeljno. Ali, i Mladen Đorđević, koji ima obolele bubrege i ide na dijalizu. Na listi je čekanja za operaciju, a živi samo sa ocem - kazala je Ivana Prlina-Nikodijević.

Pomoć i dalje neophodna

- Pomoć je posebno potrebna Mladenu, koji je na dijalizi svaki dan. Njegov otac reče da je na dugoj listi čekanja za bubreg, da bi mogao da vodi ponovo normalan život. Sve tri porodice su tako plemenite, u svoj njihovoj muci nisu izgubile dobrotu i plemenitost i hrabro se nose sa bolešću svoje dece, sa tolikom ljubavlju i strpljenjem - zaključila je pesnikinja iz Švajcarske.

Pesnikinja Ivana Prlina-Nikodijević se zahvaljuje svim ljudima koji su još zimus bili na njenoj promociji, tom prilikom kupili knjige i tako podržali ovu humanitarnu akciju, gde se sakupilo 600 švajcarskih franaka. Posebnu zahvalnost upućuje svojim kolegama piscima iz Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, čiji je i ona član i jedan od osnivača ovog udruženja.

- Novac je dobio svako od njih, onako kako je odredio sveštenik Goran, po njegovoj želji sam se vladala. Poklon je svakome bila moja knjiga duhovna i ono što se poklanja uopšteno kad se ide prvi put u kuću. Odeću nisam mogla pokloniti, jer nisam znala koliko su velika deca i šta treba. Ako bog da, a daće, biće i toga sledećeg puta, jer sada znam i koliko su deca stara. Te porodice su bile zatečene, jer nisu se nadale pomoći. Sveštenik ih je iznenadio, jer je neko iz inostranstva poželeo da pomogne. Prvi korak uvek je najteži i nikad se ne može onoliko koliko bi zaista čovek hteo. Zato sam pokrenula za njih akciju pomoći, jer ima još mnogo plemenitih ljudi na ovoj zemlji koji bi želeli i mogli pomoći koliko im je u mogućnosti - kazala je Ivana Prlina-Nikodijević.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nikoli od Nikole s ljubavlju
HUMANITARNI MOST Brzo ozdravite mali heroji!
HUMANITARNI MOST Lazovićima u pravi čas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online