Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Velika sreća i tuga u isti mah

Umesto velike radosti, velika tuga obavila je dom Antića u Sobini, naselju u jugozapadnom delu Vranja, Marinu (50) i njenu ćerku Natašu (24), jer je proteklog vikenda umrla baka Nada (71), mučenica. Da li od uzbuđenja ili godinama tegobnog života, ko će znati?!

D. Đorđević
Ostale bez voljene majke i bake: Marina i Nataša Antić

Celog dana je bila radosna dok su se izvodili radovi u sobi gde je godinama boravila bez struje, bez stakala na prozorima, na dotrajalom rasklimatanom krevetu sa šporetom probušenim sa svih strana...

Nakon pristigle donacije od 1.000 dolara od anonimne familije iz Sidneja, 150 dolara Ranke iz Melburna i 100 dolara C. Antić iz Viktorije (računajući u domaćoj valuti ukupno 98.750 dinara), reporteri "Vesti" su tim novcem po njihovoj želji pokrenuli obnovu sobe u kući, popravku dela krova i kupovinu nekih osnovnih stvari.

Živeti se mora

- Hvala svima što su nam se našli u ovim teškim trenucima. Da nije bilo donacija tih dobrih ljudi, ko zna kako bismo sahranili majku. A, taman smo se radovali kako ćemo da napunimo frižider i jednom da živimo kao ljudi. Planirali smo i da kupimo jedan mali šporet za drugu sobu, gde spava Nataša. Ali, šta da se radi, mora da se živi. Brzo će doći četrdesetnica. Moramo nekako da dostojanstveno, skromno obeležimo pomen mami - navodi Marina.

- Ne znam šta da kažem, potrešeni smo. Navikli smo jedni na druge i sad nam je užasno teško. Bila je nepokretna, ali dobra duša, ona nas je savetovala koliko je mogla - kaže uplakana Marina.

Pre nesrećnog i tužnog događaja, reporteri "Vesti" su po želji Antića kupili nov kauč od prodavca nameštaja Nais P.T.R. na vranjskoj pijaci Tekija, a nameštena su i nova stakla na prozorima, šest komada, jer ih nije ni bilo. Nada, Marina i Nataša su prozore pokrivale ćebadima, a plaćen je i majstor. Po Natašinoj želji kupljen je polovan televizor, a potom ugovoren dolazak majstora da stave knauf na plafon koji se raspadao.

Zatim i da se okreči soba, koja je bila crne boje, ali i da majstori na krovu pur penom popune rupe kako ne bi propuštala voda pod naletima kiše ili snega na dva mesta u kući. Sve do tada teklo je i iz odžaka u sobu, pa je i to moralo da se reši. Majstori su počeli da rade, baka Nada je prenesena u drugu, preostalu sobu.

Razgovarala je sa reporterima "Vesti" svaki dan, tražila da ih drži za ruku u znak zahvalnosti. Sa majstorima je, takođe, čavrljala, radosna, raspoložena... Uveče su majstori otišli i najavili da dolaze ujutru da dovrše posao, da okreče sobu i popnu se na krov.

- Mama je oko pet ujutru u ponedeljak počela da krklja, da se guši i umrla je. Zvali smo Hitnu pomoć, ali nije pomoglo. Majstori su došli, a potom i reporteri "Vesti", da zapale sveću - navodi Marina.

Zato je naša ekipa umesto da nastavi sa majstorima rad na sobi, morala da pomogne oko sahrane. Marini je tom prilikom predato i 40.000 dinara da podnese neophodne troškove.

Kupljeno je sve što treba i u ponedeljak baka Nada je sahranjena na lokalnom groblju u Sobini. Par dana kasnije, po dogovoru okrečena je i soba i popravljen deo krova. Nakon smrti bake Nade, Marina i Nataša su ostale i bez 80 evra penzije, a socijalnu pomoć još ne primaju dok se ne kompletira dokumentacija.

A, prema saznanjima iz nadležne ustanove socijalne pomoći iznosiće oko 60 evra mesečno. Prilikom poslednjeg obilaska, uručili su i jedan veliki džak sa odećom i nešto obuće, dar anonimne donatorke iz Vranja.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.






 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Iznenađenje za siromahe
HUMANITARNI MOST Biće im toplo ove zime!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online