Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 30.01.2018.
21:03
A. Vučićević - Vesti - Foto: Vesti A

Umesto cveća, pomoć za đake

Anonimna porodica iz Nemačke odlučila je krajem prošle godine da proslavi svoju krsnu slavu Svetog Alimpija u duhu humanosti. Umesto da gosti donesu cveće za domaćicu, doneli su po želji slavljenika, donacije za dvojicu Stefana, srpskih siromašnih učenika. Uz svoj doprinos, uspeli su da sakupe i redakciji "Vesti" pošalju 160 evra. Odlučili su da sa po 80 evra obraduju Stefana Pendića (13) iz zabitog zaseoka Đonlije na Goliji i njegovog 17-godišnjeg imenjaka Božinovića iz Svrljiga.

Vesti
Stefan i Snežana Božinović

Stefan Božinović sa mamom Snežanom (47) živi u socijalnom stanu od 20 kvadrata. Već dugo nemaju struju jer je zbog izuzetno malih primanja nastao dug od 180.000 dinara koji ne mogu da izmire. Preživljavaju od 6.000 dinara socijalne pomoći i 2.000 dinara dečjeg dodatka. Tim novcem ne mogu da zadovolje ni najosnovnije potrebe. Borave u mraku, u jednoj sobi, čekajući neko svetlije sutra. Dar čitalaca "Vesti" ga je veoma obradovao.

- Mnogo hvala tim divnim ljudima koji su nam poslali novac. Nemam reči kojima bih mogao da kažem koliko ste me obradovali. Zanemeo sam od radosti - kaže Stefan za "Vesti".

Ovih dana vredno uči kako bi imao što bolji prosek na kraju prvog polugodišta i kako bi ocenama obradovao nezaposlenu mamu. Kako skromno kaže, nema posebnih želja. Samo dobro zdravlje i da konačno dobije struju jer je život uz sveću težak u 21. veku.

Vesti
Stefan Pendić

I njegov razredni starešina Bokan Ilić iz srednje stručne škole "Dušan Trivunac Dragoš" za svog učenika ima samo reči hvale.

- On je divan, skroman dečko. Miran i tih, dobar đak, divan drug... Svi u školi mnogo ga vole. Nikada ja nisam njega čuo da se žali na težak život. Vredno uči. Ako je neko zaslužio više i bolje, to je Stefan - reči su profesora Ilića.

Odužiće se dobrim ocenama

Stefan ističe da će se potruditi da se dobrim ocenama oduži donatorima koji mu olakšavaju detinjstvo i školovanje. Novac će kao i uvek utrošiti na najosnovnije potrebe.
- Kupićemo nešto hrane, tople odeće za Stefana da se ne smrzava kada ide u školu i ako bude potrebno još nešto školskog pribora. Stigao je dar u pravi čas - zaključuje mama Rada.

I njegovom imenjaku, Stefanu Pendiću sa Golije, ovaj dar će mnogo značiti. Živi sa porodicom na opusteloj planini, svakodnevno pešači šest sati kako bi stigao do škole u udaljenom selu Šaronje.

- Hvala do neba dobrotvorima. Znači nam takva pomoć kako bismo mogli da školujemo našeg sina u ovim teškim okolnostima - kaže Stefanova mama Rada.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dobrota obasjala mračni dom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online