Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 29.03.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: S. Princip A

Uvek ćemo biti uz vas

Naša verna čitateljka Rajka Tarlać iz Sidneja ne posustaje u dobročinstvima. Zato će njeno ime biti i ostati zlatnim slovima upisano u srca mnogih nevoljnika u otadžbini, jer njena duša ne zaboravlja nikoga kome je bar jednom pomogla. U mislima su joj stalno, iako je udaljena od njih hiljadama kilometara.

S. Princip
Rajka Tarlać svakog praznika uz svoje štićenike

Najbolji dokaz za to je što se uz pomoć svojih isto toliko humanih prijatelja, pred svaki veliki hrišćanski praznik trudi da ih obraduje. Izuzetka nema ni ovog Vaskrsa, jer je zajedno sa njima prikupila ukupno 3.300 dolara, kako bi unela prazničnu svetlost na čak 19 adresa nevoljnika širom Srbije i Republike Srpske o čijim sudbinama je saznala posredstvom "Vesti". Uz novčani dar stiglo je i pismo donatora: anonimnog sveštenika SPC u Australiji, Mire Đuković, Mome Malića, Radeta Markovića, Obrada Marića, Vere Aleksić, tri anonimna donatora i Rajke Tarlać u kome između ostalog piše:

"Dragi naši prijatelji, mi "smetenjaci" iz Sidneja i okoline smognemo snage od vremena do vremena da vam pošaljemo pomoć i da vas bar malo obradujemo i materijalno pomognemo. Znamo mi da to nije dovoljno, znamo sigurno. Ipak, ponekad se nekako snađemo i pošaljemo vam pomoć. Neka su vam srećni nastupajući praznici vaskrsenja Hristova! A mi, na čelu sa sestrom Rajkom Tarlać, trudićemo se, da vas i vaše najbliže, još koji put obradujemo. Amin Bože daj."

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kao i uvek, svim štićenicima uputili su najlepše želje povodom predstojećeg praznika i da znaju da na njih, u dalekom svetu, ipak neko misli, šalje podršku i ljubav.

Lična arhiva
Neizmerno zahvalan: Ranko Majstorović

Podrška na 19 adresa

Na listi plemenite družine iz Sidneja su bolesni, siromašni, usamljeni, svi oni kojima svaki vid podrške i više nego dobrodošao. Odlučeno je da po 250 dolara dobiju: Vukomir Tomović (66) iz Novog Pazara i njegovi nepokretni sinovi Predrag (41) i Ivan (31) i paralizovana devetogodišnja unuka Katarina, siromašna familija Janoša Papa iz Mužlje kod Zrenjanina koji ima dvoje dece sa posebnim potrebama, zatim četvoročlana bolesna familija Zarić iz sela Trnjaci kod Bijeljine, braća Stanković iz banjalučkog naselja Karanovci, Zlatka i Zorana, obolele od neizlečive mišićne distrofije. Od toga 200 dolara namenjeno je porodici pokojnog radnika Goše iz Velike Plane.

Lista se nastavlja, pa je tako po 150 dolara upućeno: za usamljenu baku Borku Dražević iz Drenove kod Gornjeg Milanovca, slepog dečaka Aleksandra Smukova iz Dobrinaca kod Rume, sina Majke hrabrost, četvorogodišnjeg Nikolu Dunovića iz Prijedora i slepu Doris Bošnjaković (24) iz Užica, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize i epilepsije. 

Donacije već na putu

Prispećem ove vredne donacije Rajke Tarlać i njenih humanih prijatelja, poreklom iz Republike Srpske, pred Vaskrs, reporteri "Vesti" imaju za zadatak i obavezu da sve priloge što pre proslede na navedene adrese, kako bi pomoć dobrih ljudi sa dalekog kontinenta, koji su mislili na sve te nevoljnike, stigla na vreme da svima ulepša najradosniji hrišćanski praznik. U tome smo donekle i uspeli, jer su svi darovi već prosleđeni na zadate adrese, tako da će mnogi od njih biti posebno obradovani. O svemu tome ćemo naknadno pisati, kako bi njihovi dobročinitelji saznali koliko su im radosti pričinili.

Istu pomoć će dobiti baka Lucija Petrović iz Petrovca na Mlavi, starina Ranko Majstorović iz Omarske, polupokretna Svetlana Kljajić iz Kozarske Dubice i njena ćerkica Jovanu, koja muke muči sa oboljenjem kolena.

Zatim, Mihajlo Kukić iz Prijedora koji je pobedio leukemiju, Bajra Suljović iz Novog Pazara koja u iznajmljenom stanu i bez ikakvih prihoda pune 23 godine sama brine o nepokretnoj i gluvonemoj ćerki Arijeti, bratu i sestri, osmogodišnjem Marku i sedmogodišnjoj Mariji Okuki iz Berkovića, koji su pre nekoliko godina ostali bez oba roditelja u saobraćajnoj nesreći, Moniki Terzić (32) iz Beograda, mladoj samohranoj majci koja je prilikom porođaja ostala u stanju budne kome i slepom Nikoli Joviću iz Kosovske Mitrovice.

U mislima dobrotvora: Vukomir Tomović sa sinovima

Prvo kod Majstorovića

Prvi deo priloga od 150 dolara, kao i prethodno pristiglih (150 dolara) koji je Rajka Tarlać zajedno sa humanim prijateljima namenila porodici starine Ranka Majstorovića iz Omarske prosledili smo na njegovu kućnu adresu. Čim se novac našao u rukama Majstorovića, našim novinarima se javio njegov unuk Marko, poželevši da se zahvali.

- Vaskrs ćemo provesti onako kako dolikuje i presrećni što imamo naše anđele čuvare izdaleka. Činjenica je da je mojoj porodici Rajka Tarlać poput Doste Miki Bauer iz Nemačke do sada mnogo pomogla i ne možemo joj se nikako zahvaliti dovoljno, jer što god bi učinili ili rekli u znak zahvalnosti, malo je - kaže Marko Majstorović kojeg dobročinitelji sa dalekog kontinenta na ovaj način pomažu već više od sedam godina.

Plemenita Rajka je, naime, u leto 2012. godine, kada je boravila u svojoj rodnoj Republici Srpskoj iskoristila priliku da starinu Ranka lično poseti, čega se Majstorovići uvek rado prisećaju.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Teška sudba u srce gađa
HUMANITARNI MOST Jedini oslonac u nedaćama
HUMANITARNI MOST Za oluke i veš-mašinu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online