Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 28.06.2018.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Svaki dan borba za opstanak

Posle mnogo muka i svakodnevnog napornog pešačenja po vejavici, smetovma, kiši i blatu, ali i velikim vrućinama, đak pešak iz zabitog zaseoka Đonlije na Goliji Stefan Pendić (14) sa vrlo dobrim uspehom završio je sedmi razred osnovne škole "Stefan Nemanja" u Šaronjama na drugoj strani ove planine.

D. N. Petrović
Telefon najvažnija stvar i prozor u svet

Do završetka osnovne škole, koje će biti i kraj Stefanovog pešačenja, ovom hrabrom mališanu i stipendisti našeg čitaoca O. V. iz Sidneja, ostala je još godina dana. Potom ga čekaju nova i još veća iskušenja.

- Borio se naš Stefan hrabro, u školu je išao i kad smo mu, zbog oluje ili velikog snega, savetovali da ne ide. Izborio se sa vejavicama i smetovima, izostao je samo nekoliko puta i, hvala bogu, rezultat nije izostao.

S obzirom na preteške uslove u kojima živi i uči, njegov vrlo-dobar uspeh ravan je odličnom - rekla nam je Stefanova majka Rada Pendić.

I to, nakon što smo joj uručili donaciju od 100 švajcarskih franaka, koju je Stefanu i njegovoj porodici poslao naš čitalac Ranko Perović iz Ciriha. Mada je Ranko želeo da Stefan kupi patike i nešto od odeće, donacija će biti utrošena za preče stvari, a u ovom trenutku za porodicu Pendić važniji su brašno, ulje, šećer i druge najosnovnije životne namirnice.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

D. N. Petrović
Odmoriće se od dugih pešačenja: Stefan Pendić

- Nemamo nikakva primanja, jer još nema ni otkupa šumskih plodova. Razmišljamo da svi porodično odemo u Ivanjicu ili Arilje i tamo radimo na berbi malina. 

Pošto smo jedina porodica u Đonlijama, nemamo kome da ostavimo kuću, kravu, tele i kokoške i to nam je najveći problem - priča Stefanova majka Rada.

Moli nas da prenesemo neizmernu zahvalnost Ranku iz Ciriha, ali i svim drugim dobrotvorima, a posebno O. V. iz Sidneja, koji su poslednjih godina pomagali njenom sinu i porodici.

Radost zbog uspešno završenog sedmog razreda i đačkog raspusta, koji će uglavnom provesti radno (bar neće pešačiti), Stefanu je delimično pokvario peh, tri dana pred završetak škole.

Tokom trčanja za loptom u školskom dvorištu ispao mu je mobilni telefon koji je potom jedan đak nesrećno zgazio i polomio mu displej.

Za popravku je potrebno više od 100 evra, što je za porodicu Pendić pravo bogatstvo. Sad Stefan više nema mogućnost da prati vesti i vremensku prognozu, da se dopisuje sa drugovima i ponešto nauči i preko interneta.

- Plakao je danima. Jedva smo ga smirili. Telefon su mu prošle godine kupili čitaoci "Vesti", imao je i internet, koji mu je mnogo značio, posebno kad je u nevolji i kad od kuće treba da zatraži pomoć.

Nadamo se da ćemo se do septembra, kad Stefan ponovo kreće u školu i na duga pešačenja, nekako snaći. Više nemamo obraza da od čitalaca "Vesti" tražimo novi telefon, jer jednom su nam već pomogli. Ipak, ako neko ima neki višak, mnogo bi nam značio - naglašava Rada.

Njena porodica jedina je ostala na ovom delu Golije. Rada i njen suprug Vladan, osim Stefana, imaju i starijeg sina Srđana koji je gluvonem. Niko ne radi i nikakvih prihoda nemaju. Žive u staroj kući, a prehranjuju ih jedna krava i nekoliko kokošaka. Leti zarade po koji dinar berući šumske plodove.

Nepoznanica od koje strepe

Vladan i Rada Pendić uveliko brinu "šta će sa Stefanom" kada iduće godine završi osnovnu školu.

- Šta god da upiše, moraće u Novi Pazar koji je od Đonlija udaljen tridesetak kilometara. Da pešači do grada je neizvodljivo, da mu plaćamo sobu i boravak u Novom Pazaru nećemo moći. Nadamo se da će ga naš dobrotvor iz Sidneja stipendirati i u srednjoj ili da će se možda pojaviti još neki stipendista. U dilemi smo i da li da upisuje neki zanat ili gimnaziju ili neku sličnu školu, što podrazumeva i studiranje. Sa zanatom bi brže došao do posla, a sa gimnazijom do više znanja. Pustićemo ga da sam odluči, a mi ćemo se boriti da ga ipak do kraja iškolujemo - priča Stefanov otac Vladan.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Stefanu s ljubavlju
HUMANITARNI MOST Neumorni u humanosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online