Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.12.2018.
14:10
D. Timarac A

Praznik srpskog folklora

Minulog vikenda u Sidneju spuštena je zavesa na još jednu uspešnu folklornu sezonu mladih iz srpskih kulturno-umetničkih društava. U velikoj sali Srpskog centra u Bonirigu publika imala je priliku da vidi raskošne igre iz svih srpskih krajeva, kao i novu igru u koreografiji učitelja folklora Gorana Nikolića. Sala je bila krcata igračima, ljubiteljima folklora i roditeljima dece koji su došli da isprate dodelu trofeja pre odlaska na letnji odmor.

D.T.
Nova koreografija

Manifestaciju je otvorio član uprave kluba u Bonirigu Dragan Jugović, koji koordinira rad folklornih grupa ovog centra.

Čaroliju su otpočeli najmlađi polaznici koji, učeći igre iz zavičaja, od malih nogu razvijaju i svoju odanost i ljubav prema kraju odakle igre potiču i odakle vuku korene. Na samom početku se videlo da se dešava nešto novo i kvalitetno jer je pažnja publike bila maksimalna. Mnogi igrači i posetioci su želeli da budu što bliže pozornici, kako bi ispratili pokrete pa su posedali na pod ispred bine i ostali tu sve do momenta kad je koreografija zahtevala da se igra sa pozornice prenese i ispred nje.

Grupe "Kolibri", "Poletarac" i "Mladi četnici" izveli su dečje igre iz Srbije, a nastavio je ansambl "Ravna Gora" sa igrama iz Centralne Srbije. Posle njih je nastupila grupa "Car Lazar" sa Sinđinim kolom, pa je zatim usledio nastup kombinovane grupe "Carica Milica" i "Karađorđe", sa igrama iz okoline Beograda. Prisutni su imali priliku da vide i umeće omladinske grupe "Ravna Gora" koji su se predstavili igrama iz Crnorečja, a grupa "Miloš Obilić" prikazala je igre iz Centralne Srbije.

Posle je nastupio ponovo ansambl "Ravna Gora" sa vlaškim igrama, a onda i kombinovana grupa "Hajduk Veljko" i "Karađorđe" igrama iz Gruže. Grupa "Omladinska Ravna Gora" je igrala igre iz Vranjskog polja, a ansambl "Ravna Gora" pripremio je igre Srba Kumanovskog polja.
Program je uredio, pripremio i vodio Goran Nikolić, umetnički rukovodilac folklora pri Srpskom centru. On je nakon nastupa grupa pozvao na zajedničko kolo svih učesnika, kao i svih prisutnih u sali. Usledila je igra za pamćenje nekoliko okupljenih generacija. U kolu su se zajedno našli unuci, bake, deke, roditelji i deca, a igralo se ko koliko moze da izdrži.

Zatim je usledila podela trofeja. Krenulo se od najmlađih, a oni su bili naročito ponosni svojim prvim nagradama. Ništa manje zadovoljni nisu bili ni stariji igrači.

- Dodelom trofeja završili smo sezonu, sada sledi raspust, ali i tokom pauze imaćemo nastupe. Najpre ćemo igrati na Božićnoj zabavi koju priprema naš centar, a tu je i Svetosavski festival u Kanberi, pa potom i Srpski festival u Sidneju, na kojima ćemo takođe nastupati - rekao je domaćin Goran Nikolić.

On je istakao da je završno veče svojevrsna kruna svakodnevnog rada.
- Želeli smo da ovo veče bude svečanije i da se deca obraduju trofejima, a pokazatelj da smo dobro radili je velika pažnja prisutnih, što me naročito veseli. Roditelji su strpljivo i sa zanimanjem odgledali svu decu koja su igrala, a na kraju su svi obeležili kraj zajedničkim igranjem u velikom kolu - zaključio je vrsni koreograf Nikolić.

D. T.
Dragan Jugović i Goran Nikolić dodjeljuju trofej Kristini Jugović

Nove generacije za ponos

Gordana Mijatović, nekadašnji koordinator folklora u centru u Bonirigu, došla je da gleda sina Lazara.
- Ponosna sam na naše folkloraše i na naš centar koji je otvoren za unapređenje folklora. Rođena sam u Australiji, igrala sam folklor godinama, a sada ga ovde u Bonirigu igraju moji sinovi. Lazar večeras svira Goč i to će biti koreografija iznenađenja. Ponosna sam na sve generacije folkloraša jer se uz folklor uče i druge vrednosti našeg naroda - rekla je Gordana.

Vlaške igre

Roditeljska podrška najmlađima

Tanja Ivanović Zupković pratila je igru sina Marka. Ona je bila u društvu Jule Petković, čiji su se blizanci takođe našli među dobitnicima priznanja. Kako su dečacima to bile prve nagrade, majke su bile u najmanju ruku jednako uzbuđene kao i njihovi sinovi.
- Naravno da se veselimo uspesima naše dece, dajemo im podršku i svi smo došli da ih podržimo za njihovu volju i htenje da igrama i pesmom nastave vezu sa nasim zavičajima - rekla je Tanja Ivanović Zupković, napominjući da i sama još uvek igra u KUD Svilen konac. - Mi imamo grupu i za malo starije, pa samim tim pružamo podršku deci da od ranih dana budu motivisani da pored đačkih obaveza učestvuju i u drugim aktivnostima, a folklor je jedana od najznačajnijih.

D.T.
Ponosan na nagradu - Igor Ilišević

Uskoro nove aktivnosti

Član uprave Srpskog centra u Bonirigu Dragan Jugović izrazio je zadovoljstvo uspehom manifestacije.
- Zadovoljan sam svime što je viđeno. Mi iz uprave imamo dobru saradnju sa koreografom, a zadovoljan sam i saradnjom sa roditeljima i njihovom podrškom deci, folkloru i klubu. Raduje nas i odziv roditelja i dece kad idemo na gostovanja u druge srpske klubove, a već uskoro nas očekuju mnoge aktivnosti i nadam se da ćemo svima moći da udovoljimo - istakao je Jugović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online