Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.04.2019.
18:13
Z. Mirković - Vesti A

36. smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba: Pobeda je i dolazak na Smotru

Smotre folklora, kako austrijska, održana u subotu u Obervaltersdorfu, tako i Evropska koja će ove godine biti u Beogradu, za mlade igrače su poseban izazov, ne samo zbog takmičarskog karaktera, već pre svega što pružaju mogućnost za sklapanje novih prijateljstava.

Z. Mirković
Pokazali šta znaju: "J.J. Zmaj" Feldkirf

Tako Jana Đukić i Danijela Starčević iz KUD "Trebava" iz Zalfeldena ističu da im je svaka smotra veoma zanimljiva jer mogu da pokažu sav uloženi trud u negovanju kulture.

- Okupljanje u kulturno-umetničkom društvu nama mladima predstavlja gotovo jedinu mogućnost da govorim maternjim jezikom i ujedno upoznajemo kulturu i tradiciju našeg naroda - ističu obe u glas.

Svetlana Marković, potpredsednica KUD "Trebava" ističe da su igrači već samim dolaskom na Smotru za nju pobedili i da nije bitno koje mesto su osvojili.

- Koreografija sa kojom smo nastupali uvežbana je za samo mesec dana i to zahvaljujući činjenici da društvo ima odlične igrače - dodaje Markovićeva.

Dijana Đinđić i Dušica Erić iz KUD "Jovan Jovanović Zmaj" iz Feldkirha, kojima ovo nije prva Smotra, kažu da im je draž što mogu da se takmiče sa drugima i na taj način vide gde su sa svojim radom.

- Nama lično Smotra u Austriji znači više nego Evropska, jer na njoj možemo da vidimo gde smo u poređenju sa društvima koja su na sličnim nivoima - kažu za "Vesti" i naglašavaju da je veoma bitno i druženje na ovakvim manifestacijama, jer se okupe igrači iz svih delova Austrije.
Trivun Stanić, bivši predsednik Saveza Srba u Austriji, koji je od 1998. bio sedam godina na čelu ove krovne organizacije, podvlači vredan rad koji ulažu mladi u negovanje srpske kulture i da je Smotra mogućnost da to na jednom mestu prikažu.

- Mladi koji neguju folklor u svojim društvima čine veliku stvar predstavljajući našu kulturu u Austriji. Slobodno vreme koje ulažu niko ne može da im nadoknadi i zato bi bilo važno da ih matica, koja je u međuvremenu ojačala, podrži - rekao je on.

Kultura pobedila

Stanić je istakao da se na svakom mestu gde se ističu naše zastave, spominje naše ime ostavlja trag.
- Sećam se dobro da su sportske aktivnosti bile jedno vreme mnogo "snažnije" zastupljene nego kultura. Srećom, kultura je opstala i ojačala dolaskom novih ljudi - podvukao je on.

SUTRA: 36. smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba: Ponosni na pehare "Vesti"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online