Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.03.2018.
19:11
O. Đoković - Vesti A

Glas naroda i toplina nostalgije

I te kako treba poštovati tradiciju Sabora pesnika dijaspore, dugu 17 godina, koju kao čelnik Srpskih pesnika pariskog kruga, ali pre svega kao "svoje dete" brižno neguje i organizuje poetesa Dana Dodić. Na Sabor uvek dođu gosti iz zemalja u kojima dijaspora opeva srpsko rodoljublje i ljubav prema bližnjem. Svake godine početkom proleća hram Sv. Save širom otvori vrata, zbog čega je i Dana Dodić istakla:

O. Đoković
Novi sastanak idućeg proleća: Učesnici 17. Sabora pesnika dijaspore

- Crkva je naš kulturni centar.

Sve stolice zauzete, koncentracija posetilaca, jer nije uvek lako pratiti slapove stihova, identična je sa predanošću izvođača, a svaki od njih je čitanju svoje pesme prilazio kao najuzvišenijem molitvenom činu. I osetilo se do koje su se mere lepa reč i stih ugnezdili u našoj duši, što je u svojoj besedi dobrodošlice rekao i otac Justin:

- Delo je božje biti pesnik, ovaj hram jeste sveti, ali i hram poezije. Sva naša bogosluženja imaju i poetsku formu. Svi smo mi pozvani da budemo pesnici, da je tako bilo bi manje političara i mutivoda i svet bi bio bolje mesto za život. A vas bih zamolio da ovo nadahnjujuće veče posvetimo žrtvama stradalim 1999. godine

Knjiga za dopunsku školu

Knjigu solunskih pesama, kompozitora Zzarka Petrovića, sa notama, fotografijama i posvetama boraca-veterana, pod naslovom "Tamo daleko", a namenjenu Srpskoj dopunskoj školi, negovatelj naših slavnih jubileja Petar - Pepi Petrović uručio je učenici Uni Trivunčić.

I da nije bilo takvog poziva, sve bi se isto odvijalo, jer je svaki poeta unapred osmislio svoj omaž stradalima od NATO nemani, taj 24. mart pominjan je kao žestoki ubod u srce, povezivan sa kosovskim mučenicima i nerascvetalim božurima.

- Mene sve rane moga roda bole, 19 je zlih armada, 19 godina bolnog sećanja... Kad god dođe 24, ja se setim vaše smrti - teškim glasom govorio je Vlastimir Šarkamenac Stanisavljević.
Veče je vodio uvežbani trio Dana Dodić, Dragana Pajović i Danijela Stamenov, uz oca Justina, koji je kasnije i recitovao, okupljene su pozdravili Mića Aleksić i Romeo Milošević:
- Mi svakodnevno nastavljamo našu borbu za istinu i nema predaje po pitanju Kosova i jedinstva našeg naroda, uključujući i Republiku Srpsku.

Učesnici

Iz Srbije su došli Grozdana Lučić Lalić i Milan Mihajlović (Kosovska Mitrovica), Crnu Goru je predstavljala Slavka Klikovac, Gordana Srećković je doputovala iz Holandije (Amsterdam), Nemačku su zastupali Maja Vuković (Majnc), Zlata Ikanović i Ljubiša Simić (Frankfurt), a Parižani su se ovako postrojili: Ranka Todorović-Grubešić, Vlastimir Šarkamenac Stanisavljević, Dragana i Dragan Pajović, Nikola Šuica, Edhem Mrđanović, Slobodan Slavković, Koviljka Jastrebić, Milinko Spasojević (slavio rođendan) i Danica Dana Dodić.

U ime pesnika iz Nemačke Ljubiša Simić rekao:
- Pesnici su ljudi koji uzdižu zemaljske stvari na nebo, a koliko ih je vidi se kad se noću pogleda u zvezdani svod.

Istakla je Dana Dodić žal što nije bilo predstavnika Ambasade Srbije i Kulturnog centra Srbije, a sa blaženstvom na licu najavila mlađene ljubitelje poezije, dečicu-recitatore: Viktoriju Stefanović, Unu Trivunčić, Anđelu Duval, Emiliju i Anu Isidorović, nešto kasnije dečjeg slavuja Jovanu Spasić i 15-godišnju saksofonistkinju Maju Petrović koja je svojim majstorstvom namamila prisutne da horski zapevaju "Ovo je Srbija".

Sve što se ovde čulo odjekivalo je kao glas naroda i grejalo toplinom nostalgije, recitujući svako je pomalo glumio, a za mnogo glume Slobodan Slavković je zaradio povike: "Bravo".
Uz zahvalnost svima koji su došli Dana Dodić je na kraju uzviknula:
- Vidimo se iduće godine!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online