Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.02.2018.
20:15
B. Miličić - Vesti A

Srbi u Nemačkoj: Valcer pa u kolo

U dvorani gimnazije Verner fon Simens u Minhenu u organizaciji SKD "Sveti Sava" održan je treći Svetosavski bal kome je prisustvovalo nekoliko stotina gostiju, koje je pozdravio Goran Kavržić, predsednik SKD "Sveti Sava". Zajedno s njim program tokom večeri vodila je Gordana Serdar, a sve je počelo pevanjem Svetosavske himne koju su zajedno sa članovima folklora domaćina pevali i članovi mešovite pevačke grupe uz pratnju svirača KUD "Karadžić" iz Loznice.

B. Miličić
Na sceni: Dečja grupa igrača

Posle valcera zaigrali kolo

Voditelji programa podsetili su prisutne na tradiciju organizovanja Svetosavskog bala koja je duža od jednog veka. Prvi Svetosavski bal organizovan je 1846. godine u vreme Srbije kneza Miloša Obrenovića, a prisustvovali su najpoznatiji i najuticajniji Srbi toga vremena: Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš, knez Miloš Obrenović.

Posle toga, dečja folklorna grupa SKD "Sveti Sava" odigrala je igre iz Trstenika, a u drugoj folklornoj tački programa tokom večeri nastupio je prvi igrački ansambl sa igrama iz Leskovca. Mešovita pevačka grupa gostiju iz Loznice otpevala je poznatu pesmu "Kreće se lađa francuska" i nekoliko starogradskih i izvornih narodnih pesama uz koje je kao na nekadašnjim balovima zaigrala grupa igrača ovog društva. To je bio znak da se i u publici zaigra valcer, pa je desetak parova pokazalo svoje igračko umeće, a sve to pratili su aplauzi dobro raspoložene publike.

Razgalili dušu publike

Publiku je sa dve pesme Pukni zoro i Kosovski božuri oraspoložio Boro Banjac koji kao član SKD "Sveti Sava" radi na osnivanju pevačke grupe i narodnog orkestra. Tokom večeri publici se predstavio i Vasilije Makivić (14) koji je na harmonici pokazao svoje umeće i od njega se očekuje da uskoro postane član narodnog orkestra ovog društva.

Posle valcera zaigralo se narodno kolo i to je bio i vrhunac dobrog raspoloženja ove večeri.
O višegodišnjoj i vrlo uspešnoj saradnji SKD "Sveti Sava" Minhen i KUD "Karadžić" Loznica govorili su predsednici Goran Kavržić i profesor Dragan Tošić, koji se posebno zahvalio na finansijskoj pomoći prijatelja iz Minhena kada je prošle godine zbog blokade računa zapretilo gašenje ovog jednog od najstarijih i najmasovnijih kulturno-umetničkih društva u Srbiji, ali i na Balkanu. Goran Kavržić je profesoru Draganu Tošiću uručio zahvalnicu u znak priznanja za učešće na Svetsosavskom balu, kao i uspešnu višegodišnju saradnju.

Tokom večeri izabrane su tri najlepše balske haljine u konkurenciji 10 prijavljenih dama. Prvu nagradu zaslužila je Zdravka Trivunić-Lauš, članica KUD Jelek iz Minhena. Posetioce je u zabavnom delu večeri zabavljao poznati pevač Ivan Kukolj Kuki.
Među gostima na Svetosavskom balu bila je i TV ekipa RTRS sa Mirom Lolić Močević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online