Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 07.10.2015.
14:36
Vesti A

Kako je u Srbiji nastao Dom za s uma sišavše (1): Bolnica za zgranute

Bilo je to u vreme vladavine Miloševog sina Mihaila, koji će ispratiti i poslednjeg otomanskog vojnika iz Beogradske tvrđave. Tih godina je sve ono što bi tek koju deceniju ranije bilo i nezamislivo, postajalo sasvim prirodno i uobičajeno. U doktorovu kulu, kuću lekara Vita Romite dovođeni su psihijatrijski bolesnici, koji se tada još nisu tako zvali.

Tanjug
Prvi "zgranuti" dovođeni su u današnju Doktorovu kulu

Posle krvavih obračuna tokom Drugog srpskog ustanka, negde oko treće decenije 19. veka stabilizovali su se odnosi između Srba i Turaka. Knez Miloš Obrenović bio je srpski vođa, poštovan i među svojima i među Turcima, što mu je i te kako pomagalo u borbi za autonomiju mlade države i potpune slobode, koja će stići 1867. godine. Bilo je to u vreme vladavine Miloševog sina Mihaila, koji će ispratiti i poslednjeg otomanskog vojnika iz Beogradske tvrđave. Tih godina je sve ono što bi tek koju deceniju ranije bilo i nezamislivo, postajalo sasvim prirodno i uobičajeno.

Diplomatija je konačno zamenila govor oružja, ali su upravo krvavi obračuni dovukli u Srbiju i razne vidare i nadrilekare. Prvi pravi lekar stigao je u Beograd 1823. godine. Bio je to Vito Romita, poreklom Italijan. U srpsku prestonicu došao je iz Carigrada, kao lični lekar tadašnjeg beogradskog vezira. Nešto kasnije postao je lekar kneza Miloša.

Pošto je odlučio da se zadrži u Beogradu, već 1824. je napravio kuću na uzvišici iznad Mokroluške reke, koja više ne postoji, a tada se ulivala u Savu. Romitina kuća se nalazila zapravo na prostoru koji danas zauzima Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", i nazvana je Doktorova kula.

U svoje vreme predstavljala je pravo čudo arhitekture, kako po spoljašnjosti, tako i po rasporedu i nameni unutrašnjih prostorija. Posle nekoliko vekova pod otomanskom vlašću kuća je bila prvi vesnik savremene kulture. Doktor Romita je otišao iz Beograda četiri godine kasnije, ali su u kući ostali njegova žena, kći i zet, nadaleko čuveni doktor Bartolomeo Kunibert, kasnije poznat i kao istoričar kneževine Srbije.

Tanjug
U Doktorovoj kuli i danas sačuvani spisi i dijagnoze iz tog vremena

Ukazom kneza Mihaila Obrenovića Doktorova kula je uz male prepravke postala bolnica za duševne bolesnike pod nazivom Dom za sa uma sišavše. U Pravilu o ustrojeniju doma, sa potpisom kneza, napisano je i sledeće: "U ovom domu primaće se i u njemu čuvati i lečiti s uma sišavša lica svake struke, zgranuta i od padajuće bolesti stradajuća, kako muška tako i ženska, i to kako odrasla, tako i deca".

Bila je to prva bolnica za psihijatrijske bolesnike u našoj zemlji. Osnivanjem je rukovodio tadašnji načelnik Uprave saniteta dr Steva Milosavljević, a za prvog upravnika ove naročite bolnice postavljen je fizikus beogradskog okruga dr Florijan Birg.

Doktorova istorija

Istoriju kneževine Srbije je doktor Bartolomeo Kunibert napisao 1850. godine na francuskom jeziku. U prevodu na srpski čitaocima je ova knjiga ponuđena tek 1901, sa naslovom "Srpski ustanak i prva vlada Miloša Obrenovića".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online