Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 25.01.2018.
13:00
Vesti A

Srpski vampiri od Nemanjića do komunista (1): Vukodlaci pod zaštitom zakona

Vampiri, bića iz narodnih verovanja koja pripadaju i ovom i onom svetu, a jedini im je posao da smrtnicima sisaju krv kako bi zadržali besmrtnost, postoje otkada postoje i ljudi. Srpski vampiri su naročito dugovečni. Oni su bili noćna mora ne samo narodu, nego i svim vlastodršcima i režimima koji su pokušavali da iskorene sujeverje, počev od osnivača prve srpske države, Nemanjića, pa sve do modernog doba i Jugoslavije s polovine 20. veka.

pixabay.com

Mnogo pre no što je grof Vlad Cepeš, negde u 15. veku, proslavio rodnu Transilvaniju svojom okrutnom i krvavom vladavinom kao grof Drakula, vampiri su Srbiji zadavali toliko muka da su ušli i u slavni Zakonik cara Dušana iz polovine 14. veka. U članu 20 strogo se zabranjivalo da se pokojnici vade iz grobova i spaljuju: "Ono selo koje bi to učinilo platiće vraždu (kaznu koja se plaća za ubijenog čoveka), a raspopiće se pop koji bi došao na to."

Kazna i za protu

U doba kada je Srbija već postajala država, novine su objavljivale da je protu negotinskog i paroha radujevačkog 1838. vladika timočki Dositej poslao na pokajanje u manastir jer su dopustili radujevačkim seljacima da otkopavaju mrtva tela koja su prethodno proglašavali vampirima. Požarevački sud je odrezao pet dana zatvora i 25 batina izvesnom Miliću Stojadinoviću iz Šapine jer je "svoju ženu iz groba iskopao, pokrov joj s nogu na glavu metnuo i opet zakopao".

Dva veka kasnije i pravoslavni sveštenik Đorđe Sremac u svojoj hronici na latinskom beleži da je u Temišvaru, posle smrti njegovog kuma Pavla Kinjižija, "bila zaustavljena njegova duša celu godinu, jer se često i noću i danju čula lupa i kako lonce razbija".

Izgleda da je sujeverje bilo jače od kazni, jer je i ceo vek kasnije, kako se pronalazi u zbirci pravoslavnih crkvenih i pravnih propisa, ponovo moralo da se zabrani spaljivanje vukodlaka i kađenje nad njima.

Prestupnicima se pretilo šestogodišnjom zabranom pričešćivanja. Isto je učinio i u 18. veku Eparhijski sabor u Budimu, donoseći odluku da se "ovo prebezakono delo zabrani anatemom, a oni koji bi prestupili da se predadu carskom sudu". Kada je reč o natprirodnim krvopijama, ni naredni vek, u mnogo čemu i dalje prosvetiteljski, neće biti izuzetak, samo su promenjene metode borbe.

Tako se, umesto crkvenih zabrana, javljaju propisi seoskih i okružnih kmetova, a o vampirima se dalje saznaje i iz izveštaja policije, nešto kasnije i komunističke tajne službe Ozne, pa čak i iz izveštaja ministarstava unutrašnjih poslova. A do kraja Drugog svetskog rata članci o vampirima su bili uobičajeni i u štampi.

Prva vest o vampirima u novoj Srbiji, koja se polako oslobađala turskog ropstva, čita se u izveštaju iz 1820. godine. Tada je knez Miloš Obrenović pustio iz zatvora nekog "Iliju vampirdžiju" s pretnjom "ako bi se ubuduće vampira u kom selu raskopavati usudio, da će biti navek u tamnici zatočen".

POVEZANE VESTI

RIZNICA Loj kao začin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online