Četvrtak 13. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.09.2012.
14:40
V. Tasić - Vesti A

"Molitva" je hit na romskim svadbama

Nedavno je Era Ojdanić ostao bez prebijene pare na svadbi koja je organizovana u njegovom motelu. Uopšte nije uspeo da se dočepa mikrofona, nešto otpeva i zaradi bakšiš.

 

- Svadba je bila u rokerskom fazonu! Za nas, narodnjake, tu 'leba nema. Hvala Bogu da sve svadbe nisu takve, inače bismo mi narodnjaci mogli da okačimo mikrofone o klin. Zaradio sam na toj svadbi kao ugostitelj, ali ništa nisam ni dinara zaradio kao pevač što je ravno čudu. Kad ja na svadbi zapevam "I sve što sam stek'o, potrošiće neko", nastaje haos, ma kakva svadba bila - gradska, seoska, mešana... Ovde nije bilo šanse - jadikuje Ojdanić.


Mnogi folk pevači kažu da je u poslednje vreme zavladala nova moda na svadbama i da mladenci sve češće traže da im se pevaju pop pesme. Zato narodnjaci ubrzano uče hitove kolega iz zabavne branše.

- Nema pravila koje pesme se najviše traže i naručuje na svadbama. Zavisi od kraja iz kojeg su mladenci i svatovi. Zato pevač koji peva na svadbama mora da ima fantastičan repertoar. Poslednjih godina na romskim svadbama se traži "Molitva" s kojom je Marija Šerifović pobedila na Evrosongu. Ako je tu njena majka Verica Šerifović, ona tu pesmu otpeva bar deset puta za veče i zvuči izuzetno. Verujem da bi se i Marija složila sa mnom da Verica "Molitvu" peva još bolje od nje! Ta pesma je hit na romskim svadbama - kaže Goca Božinovska. Kako kažu folk pevači kojima je zabavna muzika strana, najteža situacija za njih je u gradovima, posebno u Beogradu.

- Često pevam na gradskim svadbama i tu publika traži uglavnom pop pesme. Gotovo na svakoj svadbi u Beogradu pevaju se bar dva bloka zabavnih pesama. A što se tiče narodnjaka, pevaju se stari, dobri hitovi koji traju već decenijama - kaže Renato Henc, koji je morao da se prilagodi, pa se sada dobro snalazi u svim muzičkim žanrovima.


Radiša Trajković Đani kaže da gosti na svadbama na kojima on peva najčešće naručuju njegovu pesmu "Još te sanjam", koju peva i po deset puta za veče. Uz to, na romskim veseljima na kojima se zarađuje najviše najčešće peva Čoline hitove.


- U poslednje vreme se traži i pesma Dženana Lončarevića "A ja ludujem", koju pevam sa zadovoljstvom, ali svatovi se najžešće vesele uz Čoline hitove. Čuo sam da se zabavnjaci traže na tamo nekim folirantskim svadbama, ali na takvim svadbama ne pevam. Nedavno mi je neko na jednoj svadbi tražio da pevam pesmu Olivera Dragojevića, ali mi nije palo na pamet. Mogu da pevam sve, ali neću da se glupiram i da pravim budalu od sebe.
 

Od Brene do Čole


Snežana Đurišić kaže da se obično pevaju namenske, svadbarske pesme "Danas, majko, ženiš svoga sina", "Svadben venac kapiju mi krasi" s kojima se zagreva atmosfera, potom slede stari hitovi Šabana Šaulića, Ljube Aličića, Zorice Brunclik, ali se sve češće zapevaju i pop pesme.


- Što se tiče zabavnjaka, traže se Brenine pesme za igranje koje su nešto između folka i popa. Na romskim svadbama obavezno se pevaju pesme Zdravka Čolića "Pusti, pusti modu", "Pevam danju, pevam noću"... Pošto obožavam Čolu, rado pevam ove hitove - kaže Snežana.

POVEZANE VESTI

Subota 22.09.2012. 08:11
Zamislite Eru kako peva "Molitvu"?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online