Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.03.2016.
19:17
Vestionline A

Otišao je čuveni Flojd: Gaga je bio šmeker, pravi gospodin

Smrću Dragana Nikolića (1943-2016), srpsko glumište izgubilo je još jednu od svojih zvezda, a publika omiljenog glumca koji će ostati upamćen po ulogama u nekim od najpoplarnijih filmova, tv serija i pozorišnih predstava, ali i kao veliki gospodin i simbol Beograda.

V. Sekulić
Ceo region žali zbog smrti Dragana Nikolića

Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, prividno bez napora, sa velikom sugestivnošću i neponovljivim duhovnim šarmom udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su Džimi Barka, legendarni Flojd, neodoljivo simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija, gradski vitez Urke...

Za reditelja Gorana Markovića Dragan Nikolić je bio "inkarnacija beogradskog duha, što je vrlo retko i što treba pamtiti".

Tihi o Prletu

Glumac Vojislav Brajović istakao je da je Dragan Nikolić bio deo naše avangade, zahavljujući čijem talentu, šarmu, neposrednosti i radu, "smo svi bili deo Evrope i sveta, pokretači nove stvarnosti".

- Bio je prosto inspiracija za sve što je bilo novo i uvek je bio tako nepretenciozan, odgovoran i na moderan način je shvatao važnu umetnost kojom se bavio.

- Dragan Nikolić je od ranih dana, od pojave crnog talasa i filma "Kada budem mrtav i beo", pa do danas, predstavljao Beograd - naglasio je Marković.

Dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović je primetio da "smo ostali bez prave urbane beogradske legende, čoveka koji je na mnogo načina bio simbol Beograda".

- Dragan Nikolić je bio veliki šmeker, gospodin. Na filmu je više od 50 godina, od 1964. godine, i kada pogledate tih više od 170 uloga, koje se ostvario što na filmu, što na televiziji, tu bogatu filmografiju, ispada da je mogao da glumi sve - istakao je Zelenović.

Zelenović je naglasio da će ostati velika praznina, ali i veliko delo.

- Siguran sam da će Jugoslovenska kinoteka to čuvati kao svojevrsnu ostavštinu za budućnost i generacije koje dolaze, pokazivati i objašnjavati koliko je Dragan Nikolić obeležio vreme za nama kao veliki glumac i veliki čovek - rekao je on.

Gordan Kičić je rekao da je Nikolić bio čovek koji je uspeo da ostane dosledan sebi, vedar duhom, veliki šmeker, ljubitelj mladih i jedan od najširokogrudijih ljudi koje je imao priliku da upozna - "velika autentična zvezda stare Jugoslavije".

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u telegramu saučešća naveo da je Nikolić bio deo svakog doma na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije i da će ostati upamćen kao istinski heroj mnogih generacija i simbol zlatnog doba jugoslovenskog filma.

- Šmeker sa Crvenog krsta i gospodin sui generis, Dragan Nikolić zračio je toplinom i osvajao pogledom ne samo sa velikih i malih ekrana i pozorišnih scena, već i u svakodnevnom životu. Bio je dobri duh Beograda, koji je nezaboravnim smislom za humor i jedinstvenom životnom energijom "nosio" svoj grad svuda sa sobom - napisao je Tasovac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online