Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.11.2017.
08:11
S. Đurić - Vesti A

Andrića slaviti svaki dan

Uloga Ive Andrića jedna je od onih koje su obeležile karijeru Tihomira - Tike Stanića (57). Po fizionomiji i izgledu, glumac podseća na čuvenog pisca i ne krije da je i sam fasciniran životom i delom jedinog srpskog nobelobca.

V. Sekulić
Čak i liče: Tihomir Stanić

U želji da publika, a posebno mladi saznaju više o Andriću rešio je da snimi seriju o ovom velikanu.

- Scenario je gotov, uključili smo i Žanetu Đukić-Perišić iz Andrićeve zadužbine. Moja ćerka Milena, koja je diplomirala filozofiju, bila je dragoceni saradnik, jer sam kroz razgovore sa njom o istorijskom periodu u kome je živeo i radio Andrić pokušao da saznam šta je to što bi mlade, obrazovane ljude privuklo da gledaju takvu seriju. To je izuzetno buran istorijski period od časa kad on odlazi za ambasadora u Berlin, razlaz sa Staljinom do njegove smrti - kaže Stanić, i podseća da je ovo godina jubileja, da se slavi 125 godina od rođenja Ive Andrića.

Život na Kosovu

Život na Kosovu nije lak, kaže Stanić, i ističe da je svaki susret sa publikom emotivan.
- Ljudi na Kosovu su zaokupljeni egzistencijom. Dešava se da neki izlaze i ulaze za vreme predstave, nekima je zanimljivo, nekima nije. Ali, verujte mi i zbog jednog ili dva čoveka vredi otići. Jednom prijatelju, koji nikad nije bio na Kosovu, obećao sam da ću ga voditi. Nadam se da ću uskoro ispuniti to obećanje.

- Smatram da smo dužni ne samo u godini jubileja, već permanentno da pričamo o jednoj takvo važnoj ličnosti kao što je Andrić, koji je poznavao i Gavrila Principa i Hitlera. On je vrhunski pisac, ali i svedok i učesnik značajnih istorijskih događaja. Pa čak i ako ne snimimo seriju ostaće veliko zadovoljstvo što smo nešto naučili - kaže poznati glumac, koji često gostuje po Srbiji i dijaspori.

Publici kazuje odlomke iz Andrićevih knjiga, ali i dočarava neke od svojih brojnih uloga koje je igrao u pozorištu, a posebno se raduje svakom gostovanju na Kosovu.

- Svako ko ode na Kosovo je na dobitku. Ne može se ni na internetu, ni na televiziji videti šta su to Visoki Dečani, Gračanica. Ne mogu da vam opišem to uzbuđenje. Ja sam na Kosovu prvi put bio 1996. godine. Sećam se, bili smo Ljilja Blagojević i ja posle serije "Kraj dinastije Obrenovića". Delili smo deci autograme, i u jednom trenutku me je Ljilja upitala otkad pišem ćirilicom. Ja joj kažem da ne znam o čemu priča, jer sam i sam tog trenutka shvatio da sam počeo da se potpisujem ćirilicom potpuno nenamerno, spontano. Ja se sa Kosova uvek vratim neuporedivo bolji, plemenitiji, snažniji i hrabriji.

Od diplomate do nobelovca

Oko imena Ive Andrića ispredaju se mitovi, od toga ko mu je bio otac do, navodno, burnog ljubavnog života. Rođen je 9. oktobra. 1892. godine u mestu Dolu kod Travnika.

Kao gimnazijalac piše poeziju, a studirao je u Zagrebu, Beču, i u Krakovu. U Beograd dolazi 1919. i započinje diplomatsku karijeru.

Radio je u konzulatima u Vatikanu, Parizu, Madridu, a 1939. biva postavljen za ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Berlinu. Akreditive je predao kancelaru Trećeg rajha Adolfu Hitleru.

Dan nakon bombardovanja Beograda, 7. aprila. 1941, napušta Berlin i vraća se u Beograd, a penzionisan je na lični zahtev.

Četiri godine okupacije proveo je u malom stanu u Prizrenskoj ulici i tada piše svoj prvi roman "Travnička hronika", potom i "Na Drini ćuprija" za koji je i nagrađen Nobelovom nagradom za književnost 1961.

O njegovom privatnom životu se malo znalo, a prezime Andrić ponela je samo Milica Babić- Jovanović.

Njihova ljubav, ako je verovati čaršijskim pričama, trajala je punih 30. godina, a s njom se oženio 1958. nakon što je ostala udovica.

Milica je preminula 10 godina kasnije, a ostareli i oronuli pisac posle smrti žene gotovo se potpuno povukao u svoja četiri zida.



 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online