Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.04.2018.
08:11
D. Petrović - Vesti A

U slavu Srbije na čast precima

Nakon kraće pauze za vaskršnje praznike ekipa filma i serije "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" u režiji Petra Ristovskog nastavlja snimanje ove epske drame o stradanju srpske vojske i naroda tokom Prvog svetskog rata.

A. Čukić

Rad na filmu počeo je sa najtežim scenama - povlačenje vojske preko Albanije, a snimalo se u bespuću Stare planine.

Prema ranijem planu deo filma radiće se u Tešnjaru u Valjevu, a rukovodstvo ovog grada na Kolubari će u skladu sa svojim mogućnostima pomoći realizaciju ovog projekta.

Vrsnu glumačku ekipu koja broji više od 70 članova predvodi Lazar Ristovski u ulozi kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Kao što su mnogi bili fascinirani njegovom sličnošću sa srpskim kraljem Petrom Oslobodiocem, tako je nemoguće ne primetiti frapantnu sličnost Tanasija Uzunovića i čuvenog vojkovođe vojvode Putnika čiji će lik u ovom ostvarenju Uzunović tumačiti.

- Čast mi je da igram u ovom projektu za koji verujem da će biti veliki film i serija. Lazar i njegov sin Petar kao reditelj su uzeli na sebe zadatak da "ožive" ovaj slavan deo naše istorije i na dostojan način odaju počast našim precima u godini kada se obeležava 100 godina od okončanja Velikog rata - kazao je Uzunović.

Ova tema samom Tanasiju je prilično bliska, jer je kao gost u studenstskoj predstavi "Solunci govore" pre četiri godine dočarao govor Arčibalda Rajsa.

Vojvoda Radomir Putnik, koga će u filmu igrati Uzunović, bio je jedan od najvećih srpskih vojskovođa.

Tokom bogate vojničke karijere dva puta je bio načelnik Glavnog generalštaba, pet puta ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Komandovao je srpskom vojskom za vreme sve četiri neprijateljske ofanzive na Srbiju i uspeo je da organizuje povlačenje srpske vojske preko albanskih i crnogorskih planina.

Premijera na Dan primirja

Film "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" nosi epitet nacionalno važnog projekta jer se bavi najsvetlijim delom srpske istorije i junaštvom o kome se, na žalost, malo zna i priča. Planirano je da snimanje traje do jula 2018. godine na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji, a premijera je planirana za 11. novembra 2018. kada se obeležava tačno 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu i koji se poslednjih godina slavi kao državni praznik u Srbiji.

Teško bolestan, Putnik je stigao u Skadar 6. decembra 1915. godine, a 9. januara 1916. je prebačen na Krf, gde se lečio do septembra iste godine.

Preminuo je Nici 1917. gde je prebačen sa Krfa radi lečenja, a njegovi posmrtni ostaci prebačeni su iz Francuske u Srbiju skoro deset godina nakon njegove smrti.

Kralj nije zaboravio Makrenu

Film "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" snima se prema romanu "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića koji je delom zasnovan na istorijskim činjenicama, a delom na legendi o susretu kralja Petra i Makrene Spasojević iz sela Slovac kod Lajkovca, prilikom povlačenja srpske vojske ka Albaniji. Makrena je tada kralju predala vunene čarape koje je isplela za svog sina jedinca vojnika Marinka koji se smrzao u albanskim gudurama.

Ovaj susret "proganjao" je kralja, pa je na samrtničkoj postelji 1921. godine tražio da bude sahranjem u seljačkim čarapama koje je Makrena isplela za sina, a njoj je podigao spomenik u Lajkovcu nedaleko od Valjeva.

Spomenik je srušen nakon Drugog svetskog rata, ali je obnovljen 2011. godine na inicijativu Društva srpskih domaćina.

"Ovaj spomenik podiže Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim snom smiri u gudurama Albanije", glasi tekst na spomeniku.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online