Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.06.2013.
08:39
B. Božin - Vesti A

Ljudi nose maske sreće

Ona je vajar, slikar, restaurator, koja svoj ravničarski mentalitet uspešno uparuje s tihom ambicijom. Vera Galešev je zbog toga i stigla u Berlin na Univerzitet umetnosti, gde radi svoj drugi master Kunst im Kontext nakon što je prvi završila u Milanu. Na prvi pogled ova devojka ne odaje toliko utisak umetnika, koliko sportistkinje jer zbog svojih 187 centimetara uvek mora da objašnjava zašto nije postala odbojkašica, kao njeni otac i brat.

Vera Galešev

Sve je počelo u rodnom Novom Sadu, gde je Vera posećivala školu slikanja, kad je njen umetnički talenat nadmašio sve druge ambicije. Veliku podršku su joj pružali roditelji, mama Gordana i otac Slobodan, koji su uvek verovali u to da njihova deca znaju šta rade.


- Pošto je postojala uvek aktuelna priča da je teško upisati se na akademiju, počela sam već u trećem razredu gimnazije da se pripremam kod Miodraga Jelačića Jelače. Još iste godine sam primljena na vajarstvo u klasi Borislava Šuputa.


Za vreme studija je s klasom išla na Venecijanski bijenale, a onda je, magnetski privučena ovom zemljom, i u sopstvenoj režiji organizovala duže boravke u Italiji, pa tako upis na master studije na milanskoj Brera akademiji nije nikoga iznenadio.


- Ne znam da li zbog Mikelanđela ili Sunca, ali Italija mi je uvek bila na prvom mestu. Akademija Brera je u centru grada i tako je grandiozna i fascinantna - oduševljeno priča Vera. Ipak, nije joj odgovarala bezuslovna italijanska posvećenost modi, dizajnu, estetici, koje dominiraju u svakoj pori života. Zato se odlučila za Berlin, gde joj se pružila prilika da upozna principe po kojima funkcioniše umetničko tržište.


- Kod nas na akademiji se još uvek smatra da je umetnik samo neko ko stvara i da je to sve što se od njega traži, a drugi će uraditi ostalo... To, međutim, više nije slučaj jer umetnik u današnjem vremenu ispunjava aplikacije, piše finansijske planove za projekte, a to sigurno više nije situacija gde se samo sedi u studiju, a neko će vas otkriti.

 
 

U Berlin je i ranije dolazila kod brata Marka, koji je profesionalni odbojkaš, u vreme dok je igrao u Hildeshajmu. Verin umetnički izraz je poseban i nov, bilo da su u pitanju zanimljivi kolaži ili video-animacije.


- Najčešće je to kombinacija mraka, a to su teskobna ljudska lica, koji reaguju prema određenim situacijama, i živih boja koje predstavljaju paravan sreće, koje svi grade u životu. A iza se uvek krije neka istorija, muka. To je život među javom i međ snom.
Kada za godinu dana završi svoj drugi master, postaviće se pitanje otići ili ostati u Berlinu.


- Najviše bih želela da živi od svojih radova, ali praktičnija opcija jeste rad u instituciji koja je vezana za umetnost, mada se ne bih požalila ni da radim restauraciju i konzervaciju jer tu čovek mnogo toga nauči - kaže Vera, kojoj je prvi posao u galeriji Matice srpske bila restauracija tronova iz Krušedola.
 

Film i pozorište

Poslednje dve samostalne izložbe Vera Galešev je imala u Novom Sadu, a učestvovala je i na grupnim izložbama u Segedinu, Firenci, Milanu, Salcburgu... Bavila se i dizajniranjem scenografije, postera i majica za Brod teatar, koji je bio lociran na splavu na Dunavu, kao i dizajniranjem kostima i scenografija za studentske filmove Ane Lagator.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.06.2013. 11:23
. . . imao sam prilike da citamm neke poluobjektivne prikaze iz kulture B. Bozina, pa me i ovaj o umetnici Galesevcic svakojakim navodima, opisima i komentarima B. Bozina ne iznenadjuje. . . Dobro bi bilo da se B. Bozin pre nego se upusta u resor kultura malo vise i naravno strucnije pozabavi materijom koja se posreduje javnosti .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online