Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.08.2016.
17:24
Vestionline A

Poslednji pozdrav Ljubi Popoviću

jedan od najznačajnijih srpskih modernih slikara Ljubomir Ljuba Popovic (82) sahranjen je u utorak u naselju Brađani u Valjevu.

Printscreen/Youtube/Goli ZivotTVHappy
Sahranjen Ljuba Popović

Od akademika i počasnog građanina Valjeva oprostio se nekadašnji gradonačelnik Dušan Mihajlović tokom čijeg mandata, 1985. godine, u Valjevu je otvorena Moderna galerija čiji pokretački duh je bio Popović. 

Prethodno je u Centru za kulturu održan komemorativni skup dok su opelo u Crkvi vaskrsenja Gospodnjeg služili vladika Milutin i sveštenici Valjevske eparhije Srpske pravoslavne ckve 

Ljuba Popović, koji je rođen u Tuzli 1934. godine, odrastao je u Valjevu, a u Parizu je živeo od 1963. godine. Njegova dela nalaze se u prestižnim galerijama, muzejima i kolekcijama širom sveta.

Preminuo je 11. avgusta u Beogradu u 82. godini posle duge i teške bolesti.

Stvaralac britkog jezika

Ljuba Popović bio je britkog jezika i često je govorio i o odnosu zemlje prema umetnosti, ali je smatrao i da kultura umire u celom svetu - od Pariza gde je radio, preko Beograda gde je prvu veliku izložbu napravio tek prošle godine, do Valjeva gde je osnovao Modernu galeriju.

- Pogledajte samo na šta nam liči štampa, pa vidite manifestacije koje imamo, to su festival maline, piva, čvaraka, drk... i ko zna čega. To je strašno i taj nivo utiče na sve. Tu situaciju ne može da spasi sada neki ministar za kulturu sa neobičnom frizurom, ili imao on poslastičarnicu, jer je kultura jedna opšta priča - rekao je Popović za "Blic" 2013. godine. 

Ipak, smatrao je da se i država prema onome što ima ne odnosi na pravi način. 

- Mi imamo više od 800 prevedenih knjiga na francuski, od Crnjanskog i Andrića do Danila Kiša, a nemamo mesto gde bismo to mogli da pokažemo. Imamo jednu od tri najbogatije svetske kinoteke - koja, u svojoj arhivi, poseduje jedini primerak Grifitove "Netrpeljivosti" u sepiji ili sovjetske propagandne filmove koje nema ni Rusija - a nismo našli način da to obelodanimo i pokažemo svetu.... Danas nam objašnjavaju da će nas Evropa ili Zapad najbolje prihvatiti ako pređemo na Mekdonalds ishranu, kupujemo njihovu trećerazrednu robu ili imitiramo njihovo slikarstvo - rekao je Popović za "Politiku" pre dve godine. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online