Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.05.2017.
23:23
S. Đurić - Vesti A

Bata večno u srcima

Pomenom u Aleji zasluženih građana na Novom groblju u Beogradu, porodica, prijatelji i kolege obeležili su godinu dana od smrti Velimira - Bate Živojinovića, koji je preminuo na današnji dan prošle godine u 83. godini života.

M. Karović
Da se ne zaboravi: Velimir Bata Živojinović


Na pomenu su, osim porodice, bile i Batine kolege Dragan Bjelogrlić, Radmila Živković sa ćerkom Bojanom Bambić i Radoš Bajić, partijski saborci iz SPS-a Aleksandar Antić i Branko Ružić, bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, a cveće na Batin grob položio je i predstavnik ambasade Kine.

- Ništa više neće biti kao pre. Svakodnevno dolazim na njegov grob i pričamo. Čini mi se da i dalje delimo svakodnevicu. Znam da me sluša, da i on na neki način učestvuje u odlukama koje moram da donosim. Slike, njegov lik koji me, čini mi se svuda prati, daju mi osećaj njegovog snažnog prisustva. Za mene je on još tu i biće zauvek. Smrt ništa ne može da promeni u našoj ljubavi - rekla je Batina supruga Julijana - Lula ,Živojinović.

Bata Živojinović bio je jedan od najvećih srpskih glumaca koji je iza sebe ostavio oko 350 filmova, 50 serija i predstava. Popularnost je stekao glumeći junake partizanskih filmova. Samo je on mogao da sruši nemački avion jednim metkom, a filmom "Valter brani Sarajevo", koji je videlo više od 14 milijardi ljudi potpuno je zaludeo Kineze. Batine uloge obeležile su jugoslovensku i srpsku kinematografiju, a njegove filmske replike prepričavaće se zauvek. Osim partizana, glumio je i policijskog inspektora, mesara, čoveka iz naroda. Uloge ljubavnika, kako je sam često isticao, nisu mu baš išle, i kako je pričao "da je igrao samo ljubavnike i intelektualce, bio bi gladan i žedan".

- Prvenstveno sam filmski čovek. Veoma sam zahvalan Veljku Bulajiću koji 1959. godine stigao iz Ćinećite i dao mi jednu od prvih mojih glavnih uloga, u filmu "Vlak bez voznog reda" - rekao je svojevremeno Bata za "Vesti".

Porodica

Bata je često isticao da su za njegovu karijeru dobrim delom zaslužni podrška i razumevanje supruge Julijane. S njom je dobio ćerku Jelenu i sina Miljka. Jelena im je podarila unuke Julijanu, Jelisavetu i Obrada, a sin Miljko unuke Dinu, Velimira, Milenu.
- Moju Lulu sam upoznao kad je imala samo dve godine, bili smo prve komšije na Crvenom krstu. Gledao sam je kako raste, a obostrana ljubav je planula od prve mladosti - isticao je legendarni glumac.

Za njega nije postojala nemoguća uloga, za potrebe filma "Put oko sveta" glumio je ženu. Menjao je kostime, uniforme, i u svakom filmu je bio drugačiji. Sarađivao je sa najznačajnijim rediteljima, bio je Titov omiljeni glumac, a opet je ostao svoj i čovek iz naroda koga je publika obožavala.

Ponosni Šumadinac

Bata Živojinović kao da je od rođenja bio preodređen za glumca. Rođen je 5. juna 1933. "filmski" u vozu između Jagodine i Mladenovca, a kršten u Koraćici. Njegov otac Dragoljub bio je sudski izvršitelj u Mladenovcu a majka Tiosava domaćica. Rastao je sa sestrama Nadom i Stankom.

- Ima jedna scena u "Neretvi" gde me pitaju: "Odakle si", a ja odgovaram: "Ja sam Šumadinac, srez Kosmajski, selo Koraćica"- govorio je Bata, koji je konkurs za glumačku školu video u novinama na jednoj igranki.

- Sa dvojicom drugova krenuo sam u Niš. Položio sam prijemni ispit za srednju glumačku školu i na drugoj godini pokušao da upišem Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu. Uspeo sam tek iz trećeg pokušaja - pričao je Bata, koji je ostao upamćen i kao glumac koji nikada nije odbijao uloge. Tokom karijere skupljao je scenarije filmova u kojima je igrao, kao i obuću svojih junaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online