Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.08.2016.
05:30
b92.net A

Oprez: Pospani vozači opasni su kao i pijani!

Svima je jasno koliku opasnost po bezbednost saobraćaja predstavlja vožnja pod dejstvom alkohola, a da li ste znali da je podjednako opasno kada za volan sednete neispavani?

pixabay.com
Krenite na put samo dobro naspavani i odmorni

Sezona godišnjih odmora bliži se kraju, a mnoge od nas očekuje duga i naporna vožnja automobilom do kuće. Brojni vozači se iz različitih razloga (prijatniji uslovi za vožnju, manje vozila na putevima) opredeljuju da ovaj put pređu, ili barem započnu, u noćnim satima. 

Ako nameravate da vozite u noćnom periodu, kada većina nas inače spava, treba da znate da je za bezbednu vožnju veoma bitno da ste se dovoljno naspavali pre puta. O opasnostima koje po bezbednost saobraćaja predstavljaju pospani vozači, govori alarmantna studija koju je nedavno objavila američka Asocijacija za bezbednost na putevima (GHSA). 

Prema njihovim istraživanjima, osoba koja je budna neprekidno 18 sati ima smanjene vozačke sposobnosti kao i ona sa 0,5 promila alkohola u krvi, dok vozač koji nije spavao tokom 21 sata, za volanom može da se meri sa onim čija alkoholisanost iznosi 0,8 promila. 

Podsećamo, prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja u Srbiji vozač ne sme da ima više od 0,3 promila alkohola u krvi.

U američkoj studiji upozorava se i da pospani vozači ređe "skeniraju" put ispred svog automobila i imaju usporenije reakcije u poređenju da odmornim, kao i da povremeno sklapaju oči od umora. 

Prema zvaničnim podacima američke Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja (NHTSA), pospani vozači odgovorni su za čak 72.000 saobraćajnih nezgoda u toj zemlji, u periodu 2009-2013, u kojima je poginulo 800 osoba. Međutim, procenjuje se da umor odnese oko 5.000 života na putevima u Sjedninjenim Državama - svake godine. 

Neprofitna organizacija AAA Foundation for Traffic Safety, koja je posvećena povećanju bezbednosti saobraćaja u SAD, objavila je još alarmantnije podatke. Prema njima, godišnje se u toj zemlji usled umora vozača dogodi 328.000 saobraćajki sa čak 6.400 smrtnih slučlajeva. Studija iz 2015. godine otkriva da je u toku jednog meseca 31,5% ispitanih vozača priznalo da je imalo problem da zadrži oči otvorenim dok su upravljali automobilom. 

Međutim, za razliku od nesreća koje su izazvali pijani vozači, u praksi je teško zvanično utvrditi da li je uzrok neke saobraćajne nezgode umor, objašnjavaju u GHSA. 

Statistički gledano, više od polovine saobraćajki čiji je uzrok pospanost i umor, izazvali su tinejdžeri i mlađi vozači, što se objašnjava aktivnijim noćnim životom mladih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online