Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.05.2019.
04:30
Telegraf.rs, Vestionline A

5 namirnica koje bi trebalo da jedete kako biste zauvek ostali lepi

Ukoliko želite da vaša koža lica ostane sveža i elastična i time doprinese očuvanju vaše mladolikosti, onda je neophodno da jedete ovih pet namirnica. Evo o čemu je reč.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naravno da ne bi trebalo da izlažete kožu dugom uticaju sunca i da bi trebalo da je tretirate hidratantnim kremama ako želite da zadržite njen svež izgled.

Ipak, pravo negovanje kože potiče iznutra. Naime, neophodno je da se ispravno hranite i da unosite namirnice koje imaju vitamine i minerale potrebne koži da se regeneriše, nahrani i održava.

- Nažalost, ništa ne može da zaustavi proces starenja, ali unošenje zdrave hrane koja je puna nutrijenata može da doprinese boljem izgledu kože - kaže nutricionista Sofi Tarner i dodaje da je glavni razlog propadanja kože nedovoljno lučenje kolagena, glavnog proteina koji hrani kožu.

Vitamin C je jako važan za bolju proizvodnju kolagena, a njega možemo pronaći u voću i povrću.

Najgora namirnica koju možete da unesete u organizam i da tako ubrzate proces starenja kože lica je, naravno, šećer. On doprinosti smanjenju elastičnosti kože, kao i povećanju stvaranja bora.

- Da biste održali hidratantnost kože jako je važno da unosite minimum dve litre vode, a ne bi bilo loše i da pijete zeleni čaj - savetuje Sofi i dodaje da svakako lice treba tretirati kremama koje ovlažuju kožu.

Kolagen najviše uništavaju "otrovi" koji dospevaju u organizam putem sistema za varenje. Zato je važno unositi hranu koja je prepuna antioksidanasa i koja prečišćeva telo.

Ovih pet namirnica bi trebalo da jedete da biste očuvali mladolikost

Jaja

Ove namirnice sadrže vitamin A, B2 i B7, kao i jod koji su jako važni za održavanje kože.

Školjke

Hrana koja je bogata cinkom i jodom su definitivno školjke, a ovi hemijski elementi su ključni za zarastanje rana. Sadrže i bakar, koji sprečava da koža postane providna i doprinosi mladalačkoj pigmentaciji kože.

Mahunarke

U ove namirnice spadaju sočivo, leblebija, pasulj, grašak i boranija. One su prirodni rezervoar bakra.

Tamno lisnato povrće

Namirnice koje su prepune vitamina C su tamniji zeleniši, a već je pomenuto da je ovaj vitamin važan za vezivanje kolagena. Pored toga zeleno lisnato povrće sadrži i važan vitamin A.

Integralne žitarice

Žitarice od celog zrna su prepune vitamina B i cinka, a ova dva nutrijenta su ključna za zdravu kožu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online