Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.03.2015.
03:30
mondo.rs A

Šta dobijate za 5 zvezdica u Španiji, a šta u Francuskoj?

To što ste uplatili hotel sa 5 zvezdica u Grčkoj ne znači da ćete dobiti uslugu kao u isto rangiranom hotelu u Španiji. Turisti ovoga često nisu svesni jer ne znaju da ne postoji jedinstven sistem rangiranja. Svaka zemlja "odlučuje" koje standarde hotel mora da zadovolji da bi dobio određeni broj zvezdica.

Reuters/C.P.
Svaka država sama određuje šta određen broj zvezdica podrazumeva

Kad poredite dobre hotele u Evropi, ispostavi se da na osnovu broja zvezdica ne možete da zaključite baš previše toga. Iako pet zvezdica zvuči primamljivo, hoteli i odmarališta zapravo primenjuju lokalni sistem rangiranja, tako da se hotel ovako klasifikovan u Španiji može drastično razlikovati od onog sa istim brojem zvezdica u Italiji, Velikoj Britaniji ili Turskoj.

Svaka zemlja, naime, ima sopstveni sistem rangiranja, zasnovan na standardima koje je postavilo nadležno ministrastvo zemlje o kojoj je reč.

U Velikoj Britaniji, prioritet je usluga, pa hoteli sa pet zvezdica moraju gostu da pruže očekivanu dobrodošlicu, osoblje mora da govori više jezika, a taj kvalitet usluge podrazumeva i kvalitetnu ponudu na meniju, uz odgovarajuću vinsku kartu.

U Francuskoj se broj zvezdica dodeljuje, između ostalog, i na osnovu enterijera, pa je opremljenost soba i lobija, uz usluge i sadržaje koje hotel nudi jedan od bitnih faktora za dobijanje određenog broja zvezdica.

Pored toga, francuski hotel sa pet zvezdica nudi besprekorna usluga. Osoblje mora govori engleski i još jedan jezik osim francuskog, a za pet zvezdica hotel mora da ima i više od jednog bazena, zdravstveni i fitnes centar, spa centar kao i igraonice i druge sadržaje namenjene deci. Podrazumeva se i satelitska televizija sa širokim izborom kanala.

U Španiji hotel sa pet zvezdica nudi vrhunski luksuz. Određeni broj soba mora biti prilagođen ljudima sa posebnim potrebama, recepcija i vratar moraju biti na usluzi 24 sata, ponuda hrane mora da zadovolji najviše kriterijume, a sobe se čiste svakodnevno, uključujući tu i čiste peškire i posteljinu koja se menja na dnevnoj bazi.

U Italiji se za pet zvezdica gostima mora omogućiti komunikacija na najmanje tri strana jezika. Jednokrevetne sobe moraju da imaju površinu od najmanje devet kvadratnih metara, a dvokrevetne najmanje 16 kvadratnih metara. Hotel mora da ima lift. Sobe se čiste svakodnevno, peškiri i posteljina menjaju se na dnevnoj bazi, a popodne se još jednom vrši provera soba koje se ponovo sređuju po potrebi. Osim toga, hotel mora obezbedi i prevoz gostiju i prtljaga.

Sa ovakvim razlikama u standardima, Hotels4u.com turistima preporučuje da prilikom odlučivanja o hotelu u kojem će odsesti u obzir uzmu standarde zemlje o kojoj je reč, ali i komentare gostiju koji su u hotelu već boravili.

- Kad rezervišete hotel, važno je da budete informisani. Razumljivo, turisti su ponekad zbunjeni, jer broj zvezdica ne znači u svakoj zemlji isto. Italijani, na primer, akcenat stavljaju na čistoću, jer je jedan od najvažnijih kriterijuma čišćenje soba dva puta dnevno. Francuska se, s druge strane, više fokusira na luksuz i usluge, pa je u toj zemlji veoma važna veličina soba, lokacija hotela i sadržaji koje nudi - kaže Tim Bekir iz Hotels4U.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online