Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.07.2016.
01:25
AutoBild A

Ako putujete kolima u inostranstvo, obavezno proverite ovo

Sva dokumenta koja nosite na put, poput pasoša, lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole, kao i međunarodne i dozvole za upravljanje tuđim vozilom, atesta za plin (ako ga imate), platnih kartica, obavezno kopirajte i držite ih odvojeno od originala!

printscreen
Spremni krenite na put u inostranstvo

Jedino na taj način možete mnogo brže rešiti problem nestanka, odnosno daljeg boravka u inostranstvu.

Znajte da za sva izgubljena dokumenta, ključeve i slično morate da platite!

Ako se sudarite ili vam se pokvari auto

pixabay.com

Ako se sudarite u inostranstvu, morate da poštujete sve formalnosti. Time mislimo na to da čim obezbedite mesto nesreće, pozovete policiju, fotografišite mesto nesreće, ubeležite sve (ovde i evropski izveštaj o nesreći može pomoći) ako je moguće i podatke od potencijalnih svedoka i, naravno, ne zaboravite da kontaktirate sa kol-centrom osiguranja, automobilskog kluba ili nekoga sa kim imate ugovor o osiguranju. U slučaju kvara postupate maltene isto, s tim što tada prvo kontaktirate sa osiguravajućim društvom ili pozivate broj koji je zabeležen u garanciji.

Kopirajte dokumenta

Nestanak lične karte odmah prijavite policiji ili ambasadi (konzulatu) i ona će biti proglašena nevažećom, a novu ćete dobiti tek u Srbiji, dok za pasoš tražite potvrdu da ste gubitak prijavili. Čak i za ovu potvrdu morate imati broj pasoša (zato ga kopirajte pre puta), a izdaje vam se putni list sa kojim se možete vratiti u Srbiju. Saobraćajnu i vozačku dozvolu čuvajte jer zahtev za promenu ovih dokumenata ne može da se podnese preko diplomatsko-konzularnih odeljenja, već isključivo nadležnim organima u Srbiji.

Nestanak atesta za TNG odmah prijavite centru u kojem ste obavili atest i tražite da vam pošalju potvrdu o obavljenom ispitivanju ove instalacije, jer nedostatak atesta može skupo da vas košta u EU.

Međunarodnu dozvolu može izvaditi neko umesto vas sa potrebnim dokumentima, ali ovlašćenje nije moguće izvaditi "na daljinu" bez vlasnika i korisnika vozila. Gubitak dokumenata koje izdaje AMSS možete prijaviti direktno AMSS-u ili našoj ambasadi.

Ako izgubite platnu/kreditnu karticu, to odmah morate prijaviti banci kako bi bila blokirana. Međutim, problem je u tome što većina banaka ne može da vam pošalje novu karticu u inostranstvo, pa praktično ne postoji način da podignete svoj novac, osim ako nekoga ranije niste ovlastili.

Ključevi od automobila

Uvek na put ponesite rezervne ključeve od automobila, jer ako ostanete bez njih u inostranstvu, morate pronaći zvanični servis vašeg vozila gde će vam poručiti novi ključ od fabrike, a to može potrajati i nekoliko dana. Uz to, morate imati saobraćajnu dozvolu, a znajte da cena novih ključeva može ići i do 300 evra.

Sprečite obijanje automobila

Razmišljajte unapred i pokušajte maksimalno da smanjite rizik, recimo, parkirajte automobil na nekom osiguranom parkingu, ponesite sav prtljag sa sobom, sklonite sve zastore sa prozora (ako ih imate) i možete otvoriti kasetu kako bi lopovi videli da nemaju šta da ukradu. Ako se dogodi da vam ipak obiju automobil, pozovite policiju i poštujte protokol, koji je neophodan zbog osiguranja, a s osiguravajućom kućom kontaktirajte putem kol-centra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online