Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
01:30
Vestionline, Telegraf.rs A

Velike greške koje prave svi turisti: Obratite pažnju na ova pravila ponašanja

Odlazak na putovanje može da vam se pretvori u noćnu moru ukoliko ne obraćate pažnju na ponašanje. Ono što je u jednoj zemlji dozvoljeno u drugoj je strogo zabranjeno, pa morate da vodite računa da na putovanju sebe ne dovedete u neprijatnu situaciju.

pixabay.com
Pre putovanja saznajte običaje države u koju idete

Turisti često ne prilagođavaju svoje ponašanje lokalnom stanovništvu i njihovim pravilima. Svaka destinacija koju obilazimo ima svoje običaje, zakone i nepisana pravila koja treba da poštujemo. 

Evo u čemu najviše grešimo i šta ne smemo da radimo kada se nađemo u nekoj zemlji kao turisti.

Nemojte da hranite divlje životinje

Deljenje hrane sa životinjama može da izgleda lepo na slikama na Instagramu, ali to životinjama jako škodi jer one tako uče da zavise od naše hrane. Hrana koja je pogodna za ljude može da škodi životinjama i u mnogim zemljama je zabranjeno.

Nemojte da slikate ljude bez njihove dozvole

Zamislite da sedite u kafiću i radite na računaru, a neki turista vas slika aparatom kao da ste turistička atrakcija? Osećaj nije prijatan, zato vodite računa da i vi nekoga ne dovedete u sličnu situaciju. Pitajte ljude da li možete da ih fotografišete ukoliko rade nešto što ima veze sa njihovom tradicijom i kulturom.

Nemojte da zagađujete okolinu

Ne bacajte vaše smeće okolo, čak i ako to rade lokalci ili drugi turisti. Razvijene zemlje obično imaju kante na ulici pa se možete prošetati do jedne od njih. Kampovi, nacionalni parkovi i staze za planianrenje obično imaju stroga pravila koja se tiču smeća.

Nemojte često da letite

Avioni su najveći zagađivači vazduha jer se prilikom letenja oslobađa velika količina ugljen dioksida koji uzrokuje globalno zagrevanje. Kad god je moguće koristite voz, autobus ili auto na putovanju, a tako ćete i uštediti na karti.

Nemojte kupovati stvari iz uvoza

Kada se nađete u nekoj državi, ostavite novac njihovoj ekonomiji tako što ćete naći privatan smeštaj, jesti u lokalnim restoranima i kupovati suvenire koji su napravljeni u toj zemlji. Izbegavajte kupovinu stvari koje su iz uvoza.

Nemojte se slikati sa životinjama

Ukoliko su neke životinje tradicionalne za tu državu, slikajte njih. Nemojte slikati selfi već napravite par normalnih fotografija koje će vam ostati kao lepa uspomena.

Nemojte iskorišćavati ljude

Upoznavanje sa novom kulturom i načinom života lokalnog stanovništva vi napredujete, ali nemojte da to radite na pogrdan način. Iako postoje ture u kojima se turistima pokazuju lokalni stanovnici, zapamtite da niste došli u zoološki vrt i da su ti ljudi isti kao vi.

Pored svega navedenog ne zaboravite da u Francuskoj svima kažete "zdravo". Dok vozite u Norveškoj nikako ne trubite. Prilikom pozdravljanja ne koristite levu ruku u Indiji. U Kini nemojte da pojedete sve sa tanjira i posle obroka obavezno podrignite, to se ceni u njihovoj kulturi. Kada se nađete u Nemačkoj nemojte zaboraviti da izvadite ruke iz džepova. U Rusiji nije poželjno da se smeškate strancima. I nikad ali nikad ne ostavljajte bakšiš u Japanu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online