Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.04.2010.
13:21
Vestionline A

Likeri koje ćete obožavati

Liker - aromatično piće koje danas najradije piju žene. Međutim, prvi liker je spravljen za muškarca i to za francuskog kralja Luja XIV, koji je ostao upamćen po raskošnom i rasipničkom životu.

Naime, madam De Mentenon, jedna od kraljevih miljenica, kombinovala je voće i bilje i pravila mu okrepljujuće slatke alkoholne napitke. Očigledno je da su bili mnogo ukusni pošto su vrlo brzo postali veoma popularni.

 
MENTOL LIKER
 

Sastojci: 500 ml vode, 180 ml domaće rakije, 150 g smeđeg šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 2 kesice čaja od nane, kašika arome mente.

Priprema: U posudu sipajte vodu, rakiju, smeđi šećer i vanilin šećer, te kuvajte na laganoj vatri. Kada provri, kuvajte još pet minuta. Skinite s vatre, stavite kesice čaja, poklopite sud i ohladite. Zatim izvadite vrećice i sipajte aromu, dobro promešajte, preručite u boce i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu do sutradan. Poslužite uz kolutove kivija.


KAFETINO

Sastojci: 150 g kafe, 150 ml vode, 300 g šećera, 600 ml ključale vode, 150 ml rakije, kašika cimeta.

Priprema: Šećer prelijte sa 150 ml vode i kuvajte nekoliko minuta. Kafu prelijte ključalom vodom, pa procedite kroz gazu. Proceđenu kafu, rakiju, cimet i šećerni sirup kuvajte još dva-tri minuta da rakija malo ispari. Skinite s vatre i ohladite, te poslužite.

  

AJER LIKER
 

Sastojci: 8 žumanaca, 400 g šećera, 400 ml slatke pavlake, 500 ml lozovače, 2 kašičice vanilin šećera, malo sirćeta
 

Pripema: Umutite žumanca s malo sirćeta, dodajte vanilin šećer i slatku pavlaku, pa sve dobro promešajte. Dok mešate, polako sipajte rakiju. Smesu stavite u frižider na nekoliko sati, zatim skinite penu i sipajte u flaše. Ovako pripremljen liker iskoristite u roku od dve nedelje.

NARANČINO
 

Sastojci: 1 l alkohola, 9 pomorandži, oko 400 g šećera, 1,5 l vode


Priprema: Isecite koru pomorandži na uže i kraće tračice da lakše iscedite aromatično ulje. Isečenu koru i kolutove pomorandži stavite u teglu, prelijte alkoholom i dobro zatvorite. Teglu držite na tamnom i hladnom mestu 15 dana i svaki dan lagano promešajte njen sadržaj. Od šećera i vode skuvajte sirup i sastavite s pomorandžama i alkoholom. Dobro promešajte, procedite i sipajte u flaše. Izgnječite kore koje su ostale u cediljki. Flaše zatvorite i ostavite da stoje tri meseca, ali još je bolje ako stoje i duže.

LIKER OD VANILE
 

Sastojci: 250 g šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 650 ml vode, 300 ml alkohola, 30 g smeđeg šećera
 

Priprema: Kristal šećer, burbon vanilin šećer i vodu stavite da se kuvaju. Kad provri, preručite u staklenu flašu, dodajte alkohol i smeđi šećer, te promućkajte. Flašu ostavite da odstoji na hladnom mestu oko nedelju dana, ali je povremeno promućkajte. Liker procedite kroz gazu i sipajte u flašu za liker.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online