Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
01:30
Vestionline A

Dva tipa ishrane koji smanjuju rizik od srčanih bolesti

Mediteranska ishrana koja sadrži maslinovo ulje i ribu ili vegetarijanska obogaćena jajima i mlečnim proizvodima podjednako smanjuju rizike za srčane bolesti kao što su telesna težina i masno tkivo, pokazalo je italijansko istraživanje.

wikipedia.org/Rainer Zenz
 

Naučnici su nasumično podelili 107 gojaznih odraslih osoba u dve grupe, od kojih je jedna bila na vegetarijanskoj, a druga na mediteranskoj ishrani tri meseca, a zatim su sledeća tri meseca grupe zamenile ishranu. Na početku istraživanja svi ispitanici bili su svaštojedi, što znači da su jeli i životinje i biljke. 

Ispitanici nisu dobili određene ciljeve u pogledu gubitka težine, ali su dobijali redovne savete nutricionista u vezi sa time kako da smanje kalorijski unos, i unesu manje kalorija predloženim jelovnicima i obrocima. 

Bez obzira na tip ishrane, učesnicima se savetovalo da 50 do 55 odsto kalorija unesu u obliku ugljenih hidrata, 25 do 30 posto u obliku masnoća i 15 do 20 posto u obliku belančevina.  Ispitanici su, bez obzira na vrstu ishrane, izgubili podjednako na težini i masnom tkivu - oko dva kilograma, napisali su naučnici u radu objavljenom u časopisu Circulation. 

Vegetarijanska hrana obogaćena jajima i mlečnim proizvodima rezultirala je većim smanjenjem tzv. lošeg LDL holesterola, dok je mediteranska bila povezana s većim smanjenjem triglicerida i pokazatelja upale. 

Svaka ishrana sama po sebi rezultirala je većim poboljšanjem zdravlja u smislu težine i drugih faktora rizika za srčane bolesti od tipične zapadne ishrane bogate crvenim mesom, skrobom, industrijski prerađenom hranom i zaslađenim napicima. 

Dosadašnja istraživanja nisu upoređivala vegetarijansku i mediteransku ishranu, kaže vodeći autor istraživanja Frančesko Sofi sa Univerziteta u Firenci i univerzitetske bolnice Kaređi. 

"Ovo je prva studija čiji je cilj upoređivanje dva tipa ishrane u istoj grupi ispitanika koji su svaštojedi", rekao je Sofi. 

Mediteranska ishrana sastoji se od mnogo voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki i maslinovog ulja i nemasnih izvora belančevina poput piletine ili ribe. Vegetarijanci takođe jedu voće, povrće i integralne žitarice, kao i jaja i mlečne proizvode, ali izbegavaju živinu, crveno meso i ribu. 

U poređenju s ranijim navikama u ishrani, ispitanici iz obe grupe znatno su smanjili unos kalorija, kao i ukupnih masnoća i zasićenih masti. 

Na vegetarijanskoj ishrani značajnije je smanjen LDL holesterol tzv. loši holesterol koji se gomila na zidovima krvnih sudova i dovodi do stvaranja ugrušaka i začepljenja krvnih sudova. 

"To je očekivana pojava jer je izvor većine LDL-a meso", kaže Sofi. 

Veće smanjenje triglicerida ili masnih kiselina uz mediteransku ishranu takođe je očekivano, kaže Sofi, jer je poznato da kombinacija maslinovog ulja i složenih ugljenih hidrata u voću i povrću koji su osnova ove ishrane, smanjuje trigliceride.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online