Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.02.2017.
04:30
Vestionline, zadovoljna.hr A

Lekari upozoravaju: Urinarne infekcije moraju se lečiti

Upala bešike, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba pola, ali žene su sklonije ovom zdravstvenom problemu koji zna biti itekako uporan jer imaju kraću mokraćnu cev zbog čega bakterije lakše i brže dopru do bešike. Kod žena je uretra smeštena bliže anusu što znači da bakterije moraju preći kraći put da bi dospele u bešiku.

pixabay.com
Čuvajte urinarni trakt: Infekcija može biti propraćena i bolom u donjem stomaku

U većini slučajeva upala bešike pojavljuje se iznenadno i traje kratko (akutna upala), ali ponekad se može zadržati duže vreme (hronična upala). Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima, bakterija koja uzrokuje upalu bešike uriniranjem će se ukloniti iz tela. U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove bešike i brzo se razmnožiti. To onemogućuje sposobnost tela da ih uništi što rezultira upalom bešike.

U većini slučajeva upala bešike uzrokovana je Ešerihijom koli, bakterijom koja je prirodno prisutna u debelom crevu. Upala se može javiti ako se bakterije namnože u telu ili ako se ne izbace iz tela mokrenjem.

Faktori koji mogu povećati rizik upale bešike kod žena i muškaraca su:

Nedovoljan unos tečnosti
- Do upale bešike može doći ako osoba pije vrlo malo tečnosti, posebno u letnjim mesecima, u vreme grejanja ili kad ima početne simptome upale bešike - napominje Neven Kapun dr. med., spec. urologije.

Hirurški zahvat u području mokraćovoda
- Upala bešike je, pre svega, povezana s postavljanjem urinarnog katetera posle zahvata u mokraćnu cijev ili direktnim unosom bakterija kod zahvata - kaže dr. Kapun.

Zadržavanje mokraće, odnosno otežano pražnjenje bešike
- Ako pacijenti ne prazne bešiku u potpunosti, do upala dolazi lakše, a teže ih je lečiti - upozorava dr. Kapun.

Povećana prostata
Ako muškarac teže mokri i posledično mu zaostaje urin u bešici, to može biti razlog lakšeg početka upale bešike i težeg lečenja iste - kaže dr. Kapun.

Inkontinencija
Ako pacijenti zbog inkontinencije nose pelene ili uloške, to pogoduje nastanku infekcije lokalno, a kasnije i u bešici.

Trudnoća
Sama po sebi nije razlog češćih upala, ali dobijanje na težini i ponekad teže održavanje higijene mogu povećati rizik od upale.

Dijabetes
Pacijenti koji imaju šećernu bolest imaju veći rizik razvoja svih infekcija pa tako i onih u mokraćnom mehuru. Nekad se i prisutnost bakterija u bešici bez znakova infekcije lečila. Danas to nije slučaj.

Starost
Kod starijih žena dolazi do promena u kvalitetu sluznice materice zbog hormonalnih promena, a to onda povećava mogućnost infekcije. Muškarci s godinama imaju veću prostatu što može dovesti do češćih upala - napominje dr. Kapun.

Simptomi upale bešike variraju u zavisnosti od toga koliko je infekcija ozbiljna. U svakom slučaju, odmah su primetne promene tokom mokrenja, a kako upala napreduje, pojavljuje se i bol.

Čuvajte bubrege

Upala bešike može se proširiti i na bubrege. U tom slučaju imaćete visoku temperaturu s jakom boli u predelu bubrega, a izrazito na udarac u tom predelu. Mokraća će pod mikroskopom biti puna upalnih stanica i bakterija.

Simptomi upale koje ne smete da ignorišete:

1. Mutna mokraća ili mokraća u kojoj su vidljivi tragovi krvi.

2. Mokrite češće nego inače.

3. Mokraća neugodnog mirisa.

4. Bol ili osećaj pečenja tokom mokrenja.

5. StalnI osećaj pritiska u bešici.

6. Grčevi ili pritisak u donjem delu abdomena ili delu leđa.

7. Visoka temperatura s jakom boli u predelu bubrega.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online