Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.09.2017.
04:30
kodren.com A

Kada se organizam pobuni: Sve što niste znali o autoimunim bolestima

Kada organizam ne prepoznaje sopstvene ćelije, počinje da ih napada kao neprijatelja i tada dolazi do bolesti koje se podvode pod jednim nazivom – autoimune. Dakle, ovako gubljenje tolerancije organizma na sopstvena antitela će prouzrokovati da se osobe suoče sa raznovrsnim bolestima od kožnih pa sve do pojedinačnih organa.

pixabay.com
Provera krvi - prvi korak u utvrđivanju autoimunih bolesti

Broj bolesti izazvanih na ovakav način je ogroman (tvrdi se da postoji čak osamdeset vrsta autoimunih bolesti), ali mi ćemo pokušati da ih razvrstamo, kako bi uvid bio koliko toliko omogućen.  

Najčešće autoimune bolesti su: viltiligo, psorijaza, inflamatorna bolest creva, zapaljene štitne žlezde (tzv. Hašimoto bolest), preaktivna štitna žlezda (tzv. Gravesova bolest), celijakija, reumatoidni artritis, reaktivni artritis, perniciozna anemija, skleroderma, sistemski eritemski lupus, dijabetes tipa 1, i druge.

Autoimune bolesti najčešće pogađaju žene iako oba pola su podložna ovim obolenjima. Istraživanja su pokazala da se tri puta češće kod žena pojavljuju autoimmune bolesti.

Uzroci bolesti

Pre svega, ka poboljšanju zdravstvenog stanja potrebno je razumevanje i kontrolisanje uzroka autoimunih bolesti. Tačan uzrok ovih bolesti je i danas nepoznat, a čak pojedinosti koje vode ka njima se teško otrivaju. Za nastanak autoimune bolesti najviše se sumnja na: viruse, bakterije, parasite i gljivice, otrove iz hrane i okoline, genetska predispoziciuja, nuspojave lekova, sindrom propustivih creva, narušen balans crevne flore, stres, razni alergeni, loša ishrana (sa malo vitamin i vlakana).

Mnoge od njih imaju slične simptome, pa ih je teško dijagnostifikovati. Često dolazi i do sindrom preklapanja. Naime, ovaj sindrom je kada osoba pati od autoimune bolesti tada može da dođe do dobijanja još neke autoimune bolesti. Veći je rizik, dakle, da osoba koja ima neki autoimunu bolest oboli od još neke (propratne) autoimune bolesti. Na primer, osobe sa Hašimoto bolešću mogu da imaju pernicioznu anemiju. Rizik je dakle, veće od obične neobolele populacije.

Autoimune bolesti obično vаrirаju između periodа remisije (kad se ispoljava mаlo ili skoro nimаlo simptomа) i kad nastupi pogoršаnje simptomа. Sadašnje terapije koje lekari propisuju se svode nа olаkšаvаnje simptomа, jer ne postoji određena terаpijа koja može u potpunosti da ih savlada.

Simptomi

Zbog velikog broja i rаzličitih vrstа аutoimunih bolesti, simptomi veoma vаrirаju u svom ispoljavanju. Međutim, simptomi autoimunih bolesti su najčešće: umor, mаlаksаlost i celokupna slabost, groznica. Simptomi se najčešće pogoršаvaju kako bolest duže traje. Autoimune bolesti utiču nа mnoge delove telа, pošto su većana za tkiva i organe u organizmu.

Simptomi su najčešće povezani za: zglobove, mišiće, vezivno tkivo, žlezde (najčešće, endokrilne), kožu, crvenа krvnа zrncа, krvne sudove. pored toga, veoma česti simptomi su: insomnija, gubitak kose, variranje telesne težine, problem sa koncetracijom i fokusom, problemi sa digestivnim traktom, teško podnošenje telesne oscilacije.

Ishrana

Kod autoimunih bolesti treba posebno obratiti pažnju na zdravu iskranu, kako bi organizam što više bio u baznom stanju. Konzumirajte voće i povrće, biljne čajeve, prirodne začine, semenke i inegralne žitarice, hladno ceđenja devičanska ulja. Izbacite iz ishrane upotrebu gluten (ukinite namirnice koje ih sadrže). Čak na mnoge pojedince može uticati konzumecije soje i kikirikija, i neki orašasti plodovi. Upotreba mleka u ishrani, takođe, može stvara potblem u organizmu zbog svojih belančevina.

Najćešći testovi koji se koriste za otkrivanje ovih autoimunih bolesti su: test antitela, test svih krvnih zrnaca, test C-reaktivnog proteina, antinuklearni test antitela, test nivoa sedimentacije eritrocita. Takođe, ne treba da zaboravite da uradite i test intolerancije na hranu, jer često određene namirnice mogu izazvati mnoge poremećaje u organizmu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online