Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.01.2012.
14:11
E. V. A

Umetnik u kopačkama

"U Minhenu sam, recimo, nacrtao most, a dok sam to radio osetio sam veliki spokoj, taj osećaj je skoro neobjašnjiv", kaže mladi srpski reprezentativac Aleksandar Ignjovski.

Za Aleksandra Ignjovskog (20), mladog reprezentativca Srbije i prvotimca Verdera iz Bremena, može slobodno da se kaže umetnik u kopačkama, ali bez navodnika i preterivanja, budući da ovaj momak pored dara za fudbal poseduje još talenata, i to za, pazite sad, slikarstvo i juvelirstvo.


"Oduvek sam pomalo crtao, imam kod kuće radove još iz osnovne škole, a prvu sliku smo uramili još 2002. godine. Taj trenutak važan je u smislu odabira srednje škole. U galeriji gde smo uramljivali te moje crteže jedna žena nam je predložila, na osnovu iskustva svoje ćerke, da upišem Tehnoart školu. To je bila dobra odluka iz više razloga: mogao sam da idem na treninge i da prisustvujem nastavi bez brojnih izostanaka", priča Aleksandar Ignjovski, koji je u toku zimske pauze u Bundesligi, odmarao u rodnom Pančevu.


Druženje sa Marinom


Ignjovski otkriva s kim se najviše druži otkako je dres 1860 Minhena zamenio za Verderov.

 

"U Bremenu se uglavnom družim s Markom Marinom i s Grkom Sokratisom. Idemo do restorana na večere, ručkove, piće, gledamo utakmice jedni kod drugih", priča Ignjovski.

Ignjovski kaže da je njegova tetka u Pančevu, u čijoj kući se nalazi i mali atelje, najviše uticala da se njegov talenat u srednjoj školi izbrusi, ali i da se ostavi prostor za fudbal.

"Umetnička škola ne traži disciplinu, pošto umetnici vape za slobodom. Nastavnici zato imaju razumevanja. Upamtio sam prijemni ispit: konkurisalo je oko četiri stotine učenika, na mom smeru je primano 14 i bio sam upravo taj poslednji iznad crte. Smer se zvao "juvelir umetničkih predmeta". Razlika između zlatara i juvelira je u tome što mi ne radimo serijsku proizvodnju, već unikat. Svakog dana smo morali da uradimo dvadeset skica nakita. Sami bismo ih smišljali, a kasnije smo te ilustracije pretvarali u predmete. Radio sam prstenje, minđuše, lančiće, kraljevski rad".


Ignjovski se, neminovno, u jednom trenutku našao pred dilemom: fudbal ili umetnost?

"Kad sam došao u OFK Beograd, u principu sam imao dobar odnos s ostalim momcima, ali nekima je nedostajalo discipline. Žurke, glasna muzika, zezanje... Nisam mogao da se koncentrišem na obaveze u školi, čak nije bilo ni adekvatnog stola za crtanje. Roditelji, otac Zoran i majka Gordana, presekli su posle jedne posete to moje nezadovoljstvo i rekli da se vraćam u Pančevo. To je za mene bila možda i ključna odluka, ko zna kako bih se ponašao da sam ostao. Možda bih zanemario školu, fudbal... Ipak sam bio klinac".


Retki su primeri fudbalera koji mogu podjednako dobro da funkcionišu i s loptom i slikarskom kičicom, ili alatom u vajarskoj radionici.

"Iskreno, nisam još nijednog takvog sreo. Nekada slobodno vreme koristim da crtam, ali za to je potreban mir, da nema stresa... Sve to u fudbalu nije moguće. Imao sam ideju da nacrtam stadion u Bremenu, videćemo da li ću to i uspeti. U Minhenu sam, recimo, nacrtao most, a dok sam to radio osetio sam veliki spokoj. Taj osećaj je skoro neobjašnjiv". 

Balkanac s nemačkom glavom


Kako mu se čini život u Nemačkoj...


"U Nemačkoj kažu za mene da sam Balkanac s nemačkom glavom. Život izgleda tako što spavam, jedem i treniram, pa tako šest meseci do pauze. Onda se malo opustim s porodicom i prijateljima, pa ponovo. Mora tako, a kad to shvatiš ne možeš drugačije da se ponašaš. Imam ventil kad god sam u Srbiji, dolaze mi često i drage osobe u posetu", kaže Ignjovski.

 

Igrač za sve uloge

 

Letos je posle dugih pregovora došao u Bremen, ali se na Nemačku već bio privikao. Prethodno je dve godine uspešno nosio dres Minhena 1860. U Verderu se brzo izborio za status prvotimca, u prvih 17 kola na terenu je bio 1073 minuta po čemu je jedan od standardnijih u klubu.


"Zadovoljan sam i igrama i minutažom. Nije mi bilo teško da se uklopim. Najbitnije mi je da sam na terenu, bez obzira na to što ne igram uvek na svojoj poziciji - zadnjeg veznog. Bio sam levi i desni vezni, kao i levi i desni beki", ističe Ignjovski.

Uskoro 21. rođendan
DATUM ROĐENjA: 27. januar 1991.
MESTO ROĐENjA: Beograd
VISINA: 1.75m
MSTO U TIMU: Vezni red
BROJ NA DRESU: 17
KARIJERA: OFK Beograd (2008 -2011), 1860 Minhen pozajmica (2009 - 2011), Verder Bremen (2011-)
REPREZENTACIJA: Mlada selekcija Srbije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online