Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.10.2014.
03:34
S. Sudar - Vesti A

Kad Englez nakrivi šajkaču

"Ovo je jedan od najtužnijih trenutaka u mom životu", prokomentarisao je Britanac Vili Benet, po odlasku trubača dragačevskog orkestra "Gvozdenov". On je bio jedan od svatova na venčanju svojih prijatelja Drage Jovanović, 37-godišnje umetnice rodom iz Čačka, i Džejmsa Milarda, 31-godišnjeg pravnika iz Londona. Venčanje se održalo u Guči.

Dragačevski orkestar je raspalio svatove
 

- Moj suprug Džimi, kako ga zovem, na moju veliku radost, ovog leta se zaljubio u Sabor trubača u Guči. Imali smo goste iz Engleske i Italije sa kojima smo na saboru proveli četiri nezaboravna dana i tako se rodila ideja da na istom mestu napravimo svadbu. Uz pomoć Milana Raičića, direktora turističke organizacije u Guči, uspeli smo sve brzinski da organizujemo, dovedemo goste iz inostranstva i proveselimo se u kafani "Dačo", jednom od najstarijih etno restorana u Srbiji. I bilo je neverovatno - kaže za "Vesti" srećna mlada Draga Jovanović, koja je svojevremeno kao najmlađi student diplomirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše i Irine Subotić, a potom se otisnula u beli svet.

Živi suveniri

- Kada su stigli gosti iz Britanije, u Srbiji je bio pravi miholjski dan, pun sunca i mirisa. Sve vreme dok su putovali, gosti su mogli da vide gomilu napuštenih kučića i mačića koji su lutali ulicama. Pred kraj boravka rešili su neke od njih da udome. Iako im predstoji dosta birokratije i zdravstvenih pregleda za nove kućne ljubimce, bili su spremni na to i ostavili ih u Veterinarskoj službi Beograda da prođu glavne zdravstvene kontrole, a onda će se vratiti po njih da ih odvedu u London. Eto, imaću društvo iz zavičaja po povratku - nasmejano priča o ovom neobičnom gestu svoje nove familije Draga Jovanović.

 

Svi gosti su stigli na aerodrom u isto vreme gde ih je čekao autobus koji ih je dovezao do hotela Zlatibor. Sutradan su se svatovi u kočijama sa lipicanerima provozali Gučom a mladenci su bili obučeni u srpsku narodnu nošnju. Mladoženjina šajkača je slavljenički letela sa jedne glave na drugu.


- Njegova rodbina i prijatelji su u početku bili zbunjeni ali su se vrlo brzo snašli i uključili u srpske običaje - priča Draga, i dodaje da je bilo pravo zadovoljstvo dovesti sve te otmene Engleze u jednu malu Guču.

Stop predrasudama

Meštani su bili oduševljeni engleskom jednostavnošću, druželjubivošću i elegancijom, a gosti zadivljeni našim gostoprimstvom i veselošću. Srce im je ipak najviše osvojio svadbarski kupus i trubači, zbog kojih su poželeli da ostanu što duže.


- Meni sve ovo mnogo znači. Naučila sam da volim i poštujem svoju zemlju i svaki put kada vratim u Srbiju, obuzmu me osećanja lepote i melanholije. Ona je puna magične čarolije koja dolazi iz našeg folklora i istorije koja nas nimalo nije milovala - priča mlada, kojoj je srce ispunjeno što je svojoj novoj familiji pokazala sliku Srbije o kojoj su malo mogli da čuju i vide u svojim medijima. I obrnuto, svojim bližnjima je pokazala da nisu svi koji su sa tzv. Zapada, neprijatelji Srbije.

Povratak imidža

- Iako mnogi kažu da je u Srbiji sve gore i gore, meni se čini da se stvari menjaju nabolje. Primećujem promene iako sve ide sporo i komplikovano. Nove političke svetske struje zahtevaju efikasnost, rad, transparentnost i kontinuitet. Iskreno se nadam da će se reputacija Srbije vratiti i zauzeti zdravo političko mesto u svetu - optimistički kaže Draga.

Draga kaže da pripada generaciji koja je odrastala u atmosferi gde su nasilje, laž i korupcija bili svakodnevica. Godine svoje mladosti pamti po sankcijama, nestašicama struje, redovima za hleb i mleko, po ogromnim kolonama ljudi koji su tražili novi dom u Srbiji, jer su njihovi razrušeni širom Jugoslavije.


- U sopstvenoj zemlji si bio na margini života, bilo je to vreme golog preživljavanja, a u inostranstvu smo bili optuženi za ratne zločine, za sve i svašta. Nimalo nije bilo prijatno biti Srbin u svetu, trebalo je da se izboriš i dokažeš da nismo ono što mediji prezentuju. A za to je najbolji protivudar rad, znanje, disciplina, strpljenje i uvažavanje različitih mišljenja. S druge strane, u Srbiji vlada sujeverje i praznoverje i često ponavljana i uvrežena predrasuda da svo zlo dolazi sa tamo nekog dalekog Zapada - priča Draga Jovanović. Ona je u nemačkom Kaselu, koji ima jednu od najdinamičnijih likovnih scena u Evropi i gde se održava čuvena manifestacija moderne svetske umetnosti Dokumenta, završila postdiplomske studije slikarstva i fotografije i tamo nastavila da radi kao asistent.

Kajmak i psovka

Nakon pet godina, otisnula se u Kanadu, u Toronto. Priznaje da je prelazak na drugi kontinent bio pravi kulturološki šok.

Izgubljeni čovek

- Kada sam diplomirala, bila sam ispunjena nekom vrstom revolta prema tadašnjoj vlasti u Srbiji, a onda je Milica Petronijević, direktorka galerije "Nadežda Petrović" u Čačku, otvorila vrata za moju prvu samostalnu izložbu slika. Osećala sam se kao da je ceo svet moj, jer mi je data mogućnosti da kažem šta mislim, kako se osećam u Srbiji, ali kroz jedan veoma ozbiljan medij kao što je umetnost. Danas sam okupirana kratkim eksperimentalnim filmovima koje se bave indentitetom i njegovim filozofskim, socijalnim, neurološkim kontekstom u svakodnevnom životu - objašnjava ova umetnica koja je u centar svog rada postavila ženski lik koji provlači kroz svoje psihološke priče koje govore o gubljenju jedinke kroz težnju za sopstvenom samospoznajom.

- U Kanadi kao mladoj zemlji kultura predstavlja miks svih tradicija koju donose emigranti iz celog sveta, tako da je njen identitet još u razvoju, ali neverovatno brzo napreduju i pozicioniraju se. Amerika je priča za sebe. Tu su centri moći, novca i kulturnih institucija koje se ne mogu uporediti ni sa jednom drugom zemljom. Umetnost je duboko povezana sa finansijama, zabavom i obrazovanjem, tako Njujork pruža umetnost i događaje neponovljivog kvaliteta.


I taman kada je trebalo da se preseli u Njujork, gde je često izlagala svoje radove i imala poziv da dođe, upoznala je svog budućeg supruga Džimija, koji je u Torontu boravio na magistarskim studijama. Na kraju su odlučili da se presele u njegov London.


- Taj grad je trenutno najveća oaza umetnosti u Evropi, rame uz rame sa Berlinom koji je neverovatan sa svojim inventivnim umetničkim karakterom. Radovao me je povratak u Evropu, jer češće mogu da posećujem Srbiju, koju je i Džimi zavoleo, što govori i njegovo sve bolje poznavanje našeg jezika - kajmak, gibanica, kupus, rakija, pljeskavica... i poneka psovka - kroz smeh priča ova mlada žena koja svojom neobičnom umetnošću osvaja svet.


Njeni radovi do sada su prikazani u galerijima i na festivalima u u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj, Nemačkoj, Engleskoj, Americi, Kanadi, Portugalu, Irskoj, Bugarskoj, Meksiku, Rusiji... Dok se njen eksperimentalni film "I am Draga" trenutno prikazuje u Avru u Francuskoj i u Ženevi u Švajcarskoj, ona sa svojim suprugom Džimijem provodi medeni mesec u selu Prijevoru, u dolini Ovčara i Kablara, gde je u selu svoje majke sagradila kućicu za uživanje i maštanje.


- Već naredne godine naš dom u Srbiji biće pun gostiju iz Engleske jer su poželeli da opet dođu. Nadam se da ćemo ih ugostiti već za Gulašijadu koja se održava u ovom istorijski poznatom selu u kojem može mnogo toga da se vidi i nauči - sa ponosom kaže Draga Jovanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online