Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.06.2016.
08:42
Vestionline A

Danas je Spasovdan: Evo šta ne bi trebalo da radite!

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Vaznesenje Gospodnje, praznik koji je u narodu poznat kao Spasovdan.

Tanjug
Litija u centru Beograda

Vaznesenje Gospodnje je sećanje na dan kada se Isus Hristos četrdeseti dan posle vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima - dvanaestorici apostola i uzneo se na nebo, i "seo s desne strane Boga".

Mnogi običaji o Spasovdanu sačuvani su još od prethrišćanskih vremena. Bio je to praznik koliko ratara, toliko i stočara. Božanstvo Spas je imalo ulogu zaštite i spasenja, te mu se narod obraća molitvom: “Sveti Spase - spasi duše naše!”

Prema starom slovenskom verovanju, gromovnik Perun, tukao je, po verovanju, gromovima i gradom useve, a božanstvo Spas je uz žitni klas u ruci, spasavalo useve od grada.

Za Spasovdan kao krsnu slavu klalo se jagnje i spremala se cicvara. Inače, naši stari nisu pili mleko od od Nove godine do Spasovdana, a verovali su da na Spasovdan muškarci ne valja da se briju, žene da se umivaju a deca da se kupaju pa to nisu tog dana ni činili. Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine.

Verska proslava Spasovdana sastojala se u odlasku u crkvu na verski obred posvećen ovom prazniku. Posle izlaska iz crkve, domaćini su svoje goste vodili kući, gde ih je čekao bogato pripremljen ručak.

Beograd slavi

Litija povodom Spasovdana, slave Grada Beograda, biće organizovana danas od 11.30 centralnim gradskim ulicama.

Domaćin slave Vaznesenja Gospodnjeg, poznatijeg kao Spasovdan, biće pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević koji je pozvao sve žitelje grada i njihove goste da dođu na slavu.

On je podsetio da je Spasovdan praznik koji ne poznaje etničke i verske razlike, praznik koji praznuju svi.

Spasovdanska litija na čijem čelu će biti Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda iz 1938. godine, krenuće u 11.30 iz ulice Admirala Geprata, do Kneza Miloša, Kralja Milana, Knez Mihajlovom, Pariskom ulicom, Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije do Vaznesenjske crkve i Admirala Geprata. 

Prvo stajanje biće kod Terazijske česme, drugo kod Saborne crkve, dok je treće i poslednje stajanje na kraju u dvorištu Vaznesenjske crkve. Prethodno će patrijarh Irinej služiti prazničnu liturgiju koja počinje u 9.00 sati. 

U vremenu prolaska litije, od 10.00 do 15.00 časova, iz Knez Mihailove ulice biće uklonjeni svi pokretni objekti. Biće ukinuta i taksi stajališta u Kolarčveoj ulici i na Terazijama. Zabranjeno će biti parkiranje u ulici Admirala Geprata od Dobrinjske do Kneza Miloša i u Dobrinjskoj od Kraljice Natalije do Admirala Geprata. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online