Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 01.09.2011.
04:49
Vestionline A

Bez većih poreza radi pokrivanja deficita

Vlada Srbije neće povećavati poreze do kraja godine da bi pokrila povećanje deficit budžeta od 20 milijardi dinara, što je dogovoreno u okviru novog aranžmana iz predostrožnosti s Međunarodnom monetarnim fondom (MMF), jzjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Ðoković.

Vuk Đoković

Đoković je rekao RTS-u da novi aranžman s MMF-om daje garanciju da se u Srbiji vodi ekonomska politika na odgovoran način i da investitiori mogu imati poverenja u njene obveznice, čije se izdavanje uskoro očekuje u evrima.

Na pitanje gde će vlada uštedeti u rashodima budžeta, Ðoković je odgovorio da se najveće uštede mogu ostvariti na pozajmicama javnim preduzećima, za robu i usluge kao što su kupovina novih automiobila ili investicioni radovi, a radi se o manjim projektima na lokalnom nivou.

Pri tom, mora se zadržati postojeći nivo plata i penzija koje se isplaćuju iz budžeta i njihov rast u naredne dve godine biće usklađen s rastom inflacije, plus polovina iznosa rasta bruto domaćeg proizvoda.

Šef stalne misije MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik rekao je da je MMF odobrio novi aranžman da bi osigurao stabilnost srpske ekonomije, jer se ne mogu predvideti kretanja na svetskom tržištu u uslovima aktuelne krize. Sredstva od milijardu evra, predviđena novim aranžmanom, samo su garancija u slučaju nepredviđenih situacija i ne mora da znači da će taj novac i biti povučen, objasnio je Lisovolik.

Odgovarajući na pitanje u kojim okolnostima bi Srbija mogla da povuče tih milijardu evra, Lisovolik je objasnio da ukoliko bi enormno poskupela nafta na svetskom tržištu to bi podstaklo rast cena i inflaciju u Srbiji i onda bi Srbija morala da brani stabilnost kursa zbog rasta cena, za šta bi mogla da povuče odobreni kredit od MMF-a.

Što se tiče reformi javnog sektora u Srbiji, Lisovolik je rekao da bi one trebalo da se sprovedu, ali su u ovom momentu u drugom planu, jer ih je veoma teško sprovesti u predizbornoj godini i izrazio nadu da će ih nastaviti nova vlada.

Bogdan Lisovolik

Lisovolik je rekao da je moguće ostvariti uštede u budžetu, o čemu je protekle dve nedelje MMF razgovarao s Vladom Srbije i identifikovane su oblasti gde su uštede moguće i napomenuo da će o tome morati da se postigne politički dogovor u Srbiji.

Jasno je da će neke uštede biti teško ostvariti u izbornoj godini, jer i izbori puno koštaju, dodao je predstavnik MMF-a.

Komentarišući ocene u domaćim medijima da je MMF ovaj put "progledao kroz prste Srbiji", odobravajući joj povećanje deficita budžeta sa 4,1 na 4,5 odsto BDP-a, Lisovolik je podsetio da je Srbija ispunila dogovor u prethodnom aranžmanu i izbegla negativne efekte svetske krize i zbog toga nema bojazni da Srbije neće poštovati dogovorene mere.

"Srbiji želimo da pomognemo da razvija svoju ekonomiju", naglasio je Lisovolik i dodao da MMF želi da pomogne Vladi Srbije u izdvajanju više sredstava za kapitalne investicije i otvaranje novih radnih mesta.

Lisovolik je podsetio da je problem Srbije što se skoro 70 odsto budžeta troši na javnu potrošnju, na plate i penzije i ukazao da je najveći problem naše zemlje velika stopa nezaposlenosti. MMF je pripremio paket mera za povećanje zapošljavanja koji u ovom momentu nije moguće sprovesti, ali će to ostati zadatak za novu vladu, ukoliko bude želela da nastavi saradnju s Fondom, rekao je Lisovolik.

POVEZANE VESTI

Petak 02.09.2011. 03:32
Velika greška vlade je što se zaduživala i kada treba i kad ne treba. Slepo je verovala MMF-u, kome je naravno išlo u prilog da se Srbija zadužuje, jer MMF pare ne poklanja već ih prodaje i zarađuje. Ali po meni vlada je više kriva za propadanje Srpske privrede, male privrede i preduzetništva,i normalno je da se kao posledica loše politike vlade, desilo to da nemamo realnih prihoda, i šta, jedino rešenje im je bilo zaduživanje. Da su barem te pare upotrebili za spašavanje poljoprivrede pa i privrede. Ovako sve pare su završile u javnoj potrošnji i glupostima tipa Obnova voznog parka, veće plate poslanicima, krpljenje rupa u budžetu i tome slično.
Petak 02.09.2011. 03:39
Pare od kredita odlaze na gluposti. Naša "vrla" vlada nije ništa radila ni zaradila, već nerad finansira kreditima koje ćemo krvavo da otplaćujemo svi mi, a oni će čak i kad ih smenimo i izglasamo bolje od njih, ostati nedodirljivi jer su se nafatirali dovoljno da budu na slobodi. Zato trebamo na izborima da glasamo za one koji se kunu u pravdu i poštenje, (SNS), i koji će po dolasku na vlast imati snage i hrabrosti da se suoče sa svim tajkunima, organizovanim kriminalcima i "stručnjacima" iz ove vlasti koji su svojim glupim potezima bacili finansijski Srbiju na kolena.
Petak 02.09.2011. 03:43
Vladajuća koalicija svoju nesposobnost hrani novim kreditima, a ne haju da je opšte poznato da u MMF-u i Svetskoj banci, kao i u drugim finansijskim institucijama na Zapadu, postoji uvreženo mišljenje da finansijski sektor u tranzicionim zemljama ne bi trebalo da ostane u domaćem vlasništvu. Koncepcija globalnog sela predviđa da visoko rentabilne grane privrede, kao finansije, telekomunikacije, proizvodnja i distribucija nafte i električne energije, treba da budu pod kontrolom i u vlasništvu zapadnog kapitala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online