Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.06.2013.
17:53
Beta A

Ombudsman: Nož u leđa obespravljenim radnicima

Najnovije izmene poreskih zakona, kojima je uvedeno zastarevanje za tužbe i naplate neuplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, su nož u leđa obespravljenim radnicima i šamar savesnim poslodavcima, ocenio je danas zaštitnik građana Saša Janković.

Zaštitnik građana Saša Janković
 

"Radnici tim aktom gube svaku nadu da će ostvariti penzijsku zaštitu u skladu sa zakonom. Donet je zakon kojim se praktično lišava prava svako da tuži ukoliko sazna da pre više od deset godina njegov poslodavac njemu nije uplaćivao doprinos", rekao je Janković.

On je dodao da čak i oni koji su tužili poslodavca pošto su saznali da im ne uplaćuje doprinos i nakon te tužbe najčešće dobili otkaz, pa onda plaćali sudske takse i prošli kroz težak sudski posupak, ali na kraju dobili presudu u svoju korist, ako je prošlo deset godina, naveo je Janković, poslodavac nije dužan da uplati neizmirene doprinose.

"Na osnovu ovog zakona ja od administracije ne mogu tražiti ništa što bi dovelo do ostvarivanja prava građana i zato reagujem na ovaj način", istakao je Janković.

On je naveo da je vlada sebi omogućila tim zakonima da se oprosti dug prema radnicima i da se time obesmišljavaju svi opravdani zahtevi građana za pravdom i da se obesmišljava ustavna odredbe po kojoj država garantuje ostvarivanje socijalnih prava.

"Notorna je činjenica da su nadležni državni organi godinama žmurili, i to selektivno, na činjenicu da pojedini poslodavci izbegavaju zakonsku obavezu i ne uplaćuju obavezne penzijske i druge doprinose u javne fondove", dodao je Janković.

Kako je rekao, zna se i da su sudski postupci protiv takvih poslodavaca, kada bi i bili pokrenuti, razvlačeni godinama, i završavali se papirom bez efekta.

"Ipak, donet je još jedan zakon zbog koga se oni koji su poštovali zakon osećaju kao naivčine, a radnici se ostavljaju na cedilu, uskraćeni za pravo na penziju i druga socijalna prava koja, prema Ustavu, država garantuje", naveo je zaštitnik.

On je istakao i da ako se baš htela "podvući crta" na dugovanja koja socijalni fondovi ne mogu da naplate da se morao naći način kako da se nadoknadi manjak koji zbog neuplaćenih doprinosa postoji u socijalnim fondovima.

"Doprinosi su u odnosu na radnike morali biti proglašeni kao plaćeni. Nepravda prema savesnim poslodavcima ostala bi ista, ali bar radnici ne bi snosili nenadoknadivu štetu zbog svojih nesavesnih poslodavaca i samovoljne, neefikasne državne vlasti", kazao je Janković.

On je naveo i da je promenjenim poreskim propisima vlada ovlašćena da, na predlog nadležnog ministra, pojedinim preduzećima u procesu privatizacije ili restruktuiranja u celini ili delimično otpiše ne samo poreska dugovanja, već i neuplaćene socijalne doprinose.

"To je ozakonjivanje pravila da zakon, po diskrecionoj odluci Vlade, ne mora da važi jednako za sve. Posebno je pitanje gde je opravdanje za to da Vlada može da otpiše nečiji dug prema trećem pravnom licu - javnom fondu iz koga se ostvaruju prava građana", ističe Janković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online