Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.11.2013.
15:07
Beta A

"Beograd da bude centar za kineske investicije"

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je danas da će Srbija predložiti da Beograd postane centar za kineske investicije u centralnoj i istočnoj Evropi.

Interes Srbije je da dođu investitori iz Kine: Milan Bačević
 

Bačević je to saopštio u Tienđinu, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva s kineskim Ministarstvom prirodnih resursa, saopštilo je Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. Kako se navodi u saopštenju, ministar Bačević bio je gost ministarske konferencije u tom kineskom gradu, organizovane u sklopu velike sajamske priredbe "Kinesko rudarstvo 2013".

"Prvi sastanak van Kine, u okviru prošle godine uspostavljenog mehanizma za saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope, biće održan sredinom ovog meseca u Bukureštu. Pomenuti mehanizam za saradnju velika je razvojna šansa u našem delu Evrope. Mi ćemo tom prilikom predložiti da Beograd postane centar za kineske investicije, jer se u Srbiji, u saradnji sa kineskim partnerima, već realizuju veliki infrastrukturni projekti i to je najbolje za srpske ekonomske i političke interese", rekao je Bačević.

Na sastanku sa kineskim kolegom, ministrom prirodnih resursa Đianom Damingom, Bačević je kazao da su kineske kompanije za istraživanje rudnih ležišta u velikoj meri prisutne u Srbiji, ali kao deo uglavnom kanadskih i australijskih kompanija.

"To je prilika da kineske kompanije u Srbiji nastupe pod kineskom zastavom, u obostranom interesu. Sredstva za nastup kineskih rudarskih kompanija, kada su istraživanja u pitanju, obezbeđuje vlada u Pekingu, ali ne treba zaboraviti ni fondove kojima raspolažu moćne kineske kompanije iz tog sektora", kazao je Bačević.

Kineski ministar Đian Damning predstavio je predloge za produbljenje saradnje sa Srbijom i naveo da će biti osnovan poseban fond vredan 25 miliona evra koji bi mogao biti uvećan kako napredak u saradnji bude odmicao.

Tokom boravka ministra Bačevića u Tienđinu dogovoreno je i da njegov kineski kolega Đian Daming uskoro poseti Srbiju, kako bi proširenje saradnje dve zemlje u oblasti rudarstva i geologije bilo što pre realizovano.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.11.2013. 12:56
Ministar Bacevic je zaista patriota strucnjak i vizionar. Samo napred za dobro Srbije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online