Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.10.2017.
17:41
Vestionline A

Čadež: Podrška albanskog premijera ekonomskom povezivanju u regionu

Albanski premijer Edi Rama danas je, u razgovoru sa Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije i Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, koji boravi u Tirani, lično podržao pripreme za učešće srpskih kompanija na privrednom sajmu koji će se krajem novembra održati u glavnom gradu Albanije i skupštinu Trgovinsko - industrijske komore Srbija – Albanija, koja će zasedati tokom ove sajamske manifestacije i okupiti oko stotinu srpskih i albanskih kompanija.

Tanjug
Marko Čadež

Predsednik albanske vlade posebno interesovanje pokazao je za aktivnosti Komorskog investicionog foruma na povezivanju poslovnih zajednica  i otklanjanju prepreka za bolje poslovanje u regionu, kroz realizaciju 115 mera za sprovođenje višegodišnjeg akcionog plana za regionalni  prostor koje su premijeri Zapadnog Balkana razmatrali na skupu u Draču.

- Dobra vest je da je pet premijera iz regiona - Srbije, Albanije, Crne  Gore, Makedonije i Kosova* već iz svog najbližeg okruženja, imenovalo koordinatore za brže sprovođenje akcionog plana za zajednički ekonomski prostor, što je bila jedna od ključnih preporuka poslovnog sektora na samitu u Trstu - ističe Čadež.

Predsednik albanske vlade je, po rečima Čadeža, izrazio zadovoljstvo i rezultatima bilateralne saradnje na umrežavanju  albanskih i srpskih kompanija, postignutim u poslednjih godinu dana, od niškog poslovnog foruma Srbija – Albanija. Početkom iduće nedelje biće  raspisan poziv kompanijama iz Srbije za učešće na sajmu u Tirani, najavio je Čadež.

Prošlogodišnji zajednički nastup 24 kompanije iz Srbije na sajmu u Tirani, podrška političkih rukovodstva jačanju privredne saradnje i posvećenost poslovnih asocijacija regionalnom povezivanju, kako ocenjuje predsednik Privredne komore Srbije, doprineo je ovogodišnjem rastu ukupne trgovine - i izvoza srpskih proizvoda na albansko tržište i  uvoza albanskih u Srbiju, za više od trećine, tačnije za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“Posle foruma u Nišu, nastupa naših  kompanija na privrednom sajmu u Tirani i osnivanja bilateralne srpsko – albanske komore, raste broj kompanija  koje međusobno trguju, uvoze i izvoze iz Srbije u Albaniju i obrnuto.  Interesovanje je sve veće i  već beležimo primere dogovora  o formiranju mešovitih kompanija, zajedničkim ulaganjima, raznim vidovima biznis partnerstava”, ističe Čadež.

Čadež  tokom boravka u Tirani ima i niz sastanaka u albanskoj vladi. Sa Arbenom Ahmetajem, ministrom finansija i ekonomije, Blendijem Klosijem, ministrom, turizma i zaštite životne sredine i Damianom Gjiknuriem, ministrom energetike i infrastrukture  razgovara o intenziviranju bilateralne privredne saradnje, otklanjanju prepreka za poslovanje i povezivanju kompanija radi daljeg rasta robne razmene, zajedničkih investicija i zajedničkog nastupa na trećim tržištima i tenderima za realizaciju infrastrukturnih projekta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online