Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.02.2018.
15:27
Vestionline A

Poslovni forum Srbija-Mađarska

Privredna komora Srbije (PKS) i Mađarska nacionalna trgovinska kuća (NTKM) organizuju sutra u Budimpešti Poslovni forum privrednika, povodom četvrte zajedničke sednice Vlada dve zemlje. Skup će okupiti više od 20 srpskih i oko 50 mađarskih kompanija.

pks.rs
Privredna komora Srbije "ugovora" novu saradnju Srbije i Mađarske

Osim velikih  kompanija za učešće na forumu prijavio se i značajan broj malih i srednjih firmi iz građevinarstva, energetike - iz oblasti  obnovljivih izvora energije, agrobiznisa, zaštite životne sredine, autoindustrije, IKT i drugih sektora.

- Cilj nam je da smanjimo deficit u trgovini sa Mađarskom, uvećamo razmenu, izvoz, listu proizvoda koje plasiramo na mađarsko tržište, kao i da se što bolje infrastrukturno povezujemo. Želja nam je da uspešne mađarske investicije u Srbiji, poput Masterplasta, OTP banke, MOL, Tisza Cipo, Knott Autoflexa, Fornetti, podstaknu više mađarskih kompanija na ulaganja u Srbiji - izjavio je uoči Foruma, Marko Čadež, predsednik PKS.

Kompanije iz Mađarske, istakao je Čadež, osim za poljoprivredu i auto, odnosno, industriju autodelova, zainteresovane su za ulaganje u obnovljive izvore energije, zaštitu životne sredine, komunalne projekte kao što su postrojenja za prečišćavanje otpada i otpadnih voda, ali i za industriju zdravlja, posebno za ulaganje u srpske banje.

Velike su mogućnosti za zajednička ulaganja i kooperacije radi proizvodnje za treća tržišta.

Najveći do sada srpsko-mađarski poslovni forum održan je, u okviru prethodnog zasedanja dve vlade, u Nišu,  u jesen 2016.  godine, koji je okupio više od 250 privrednika iz oko 170 mađarskih i srpskih kompanija, u prisustvu tadašnjih premijera Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Mađarskom, koja je već pet godina zaredom iznad milijarde evra,  u 2017. godini dostigla je  gotovo milijardu i po evra, tačnije 1,489 milijardi evra, što je za 18,4 odsto veći obim međusobne trgovine nego godinu ranije.  

Srbija je u Mađarsku prošle godine, izvezla robu vrednu 546,5 miliona evra, 28,3 odsto više nego prethodne godine, što je do sada rekordna vrednost izvoza.

Porastao je i  uvoz iz Mađarske i to za 19,14 odsto - na 942,8 miliona  evra.

Mada je srpski izvoz  u poslednjih pet godina udvostručen, a pokrivenost uvoza izvozom  porasla sa 33,8 odsto u 2012, na 58 odsto u 2017,  srpsku privredu u razmeni sa mađarskom opterećuje konstantan deficit, koji je prošle godine iznosio 396,3 miliona evra.

Sa Mađarskom je prošle godine trgovalo 3.478 privrednih subjekata (kompanija i preduzetnika) iz Srbije, od kojih je na mađarsko tržište  srpsku robu plasiralo 657 izvoznika i još 523 koji su se bavili i izvozom i uvozom,  dok je  na listi uvoznika 2.298  firmi.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Mađarsku, u 2017. godini bili su: oprema za distribuciju električne energije, valjani proizvodi, đubriva, gume, klipni motori, šećer, rotacione električne mašine, polimeri etilena, prikolice i poluprikolice…

Iz Mađarske smo najviše uvozili: ulja od nafte i minerala, lekove, opremu za distribuciju električne energije, električnu energiju, proizvode od kože i veštačke kože, hartiju i karton, električne mašine i aparate.

Analize  PKS, na osnovu mađarskih potreba i naših proizvodnih i  izvoznih potencijala,  ukazuju na mogućnosti većeg izvoza odeće, proizvoda od plastike, prehrambenih i proizvoda drvne  i gumarske industrije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online