Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.04.2018.
22:36
Vestionline, rts rs A

Šta pohvala Svetske banke znači srpskoj privredi?

Nakon nedavnog izveštaja Svetske banke za 2018, povoljne ocene za Srbiju stižu i sa prolećnog zasedanja te institucije i iz Međunarodnog monetarnog fonda. Ministar finansija Dušan Vujović sastao se u Vašingtonu sa Sirilom Milerom, potpredsednikom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, koji je ocenio da Srbija šalje poruku sigurne i stabilne zemlje na Balkanu. Pohvala Srbiji od Svetske banke dodatna je potvrda da su reforme javnih finansija i strukturne mere kvalitetno sprovedene, ocenjuje Ana Brnabić za RTS.

pixabay.com

Srbija je stvorila zrelo tržište za strane investitore, što potvrđuje bolji rejting. Svetska banka ocenjuje i da naša zemlja više nego ikada pre ima uvid u realne mogućnosti razvoja, što doprinosi da precizno definiše prioritete daljih reformi.

Siril Miler, potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, kaže da je Srbija ostvarila zapažene pomake na putanji kojom je krenula pre nekoliko godina.

- Sada je potrebno da sa istom posvećenošću nastavi pozitivan progres u završetku započetih projekata i reformi. Svetska banka nastaviće da sarađuje i pruža podršku Vladi Srbije tokom izazova koji još predstoje - kaže Miler.

Vujović i Miler potpisali su i tri dokumenta - ugovor o donaciji od 1.350.000 dolara za bolju evidenciju javne imovine i dva sporazuma o pružanju savetodavnih usluga uz naknadu, EPS-u i Upravi za sprečavanje pranja novca.

Srpski ministar finansija poručuje da Srbija planira da istraje u reformama, makroekonomskoj stabilnosti i na putu dinamičnog privrednog rasta.

- Zbog toga je bitna podrška koju nam kroz strukturne i druge zajmove pruža Svetska banka. Završili smo sa uspehom trogodišnji aranžman sa MMF-om, ali imamo niz zadataka, poput reforme javne uprave, reforme Poreske uprave i poreskog sistema, restrukturiranja velikih državnih preduzeća i završetka privatizacije - kaže Dušan Vujović.

Pohvala Srbiji od Svetske banke dodatna je potvrda da su reforme javnih finansija i strukturne mere kvalitetno sprovedene, ocenjuje premijerka za RTS.

- Ovo je izuzetno važan signal za sve investitore kada ovakve ocene stignu od kredibilnih međunarodnih institucija. Strukturne reforme bile su neophodne da bismo zaustavili negativne ekonomske trendove i dalje ekonomsko propadanje zemlje. Zahvaljujući tome, uspeli smo da povećamo priliv direktnih stranih investicija, otvorimo nova radna mesta, smanjimo nezaposlenost i povećamo plate i penzije - rekla je Ana Brnabić. 

U Privrednoj komori kažu da se u poslednje četiri godine mnogo toga promenilo. Potvrda su svakodnevni kontakti ne samo za zvaničnicima nego i privrednicima iz inostranstva, koji traže partnere ili dobavljače.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je u prilog tome činjenica da smo po Fajnenšel tajmsu, po njihovoj listi, prvi od 96 zemalja po privlačenju stranih direktnih investicija.

- U srazmeri sa ekonomijom, uspeli smo da privučemo 12 puta više stranih investicija nego što bi se očekivalo od ekonomije kao što je srpska - kaže Čadež.

Dobar znak je i što domaći privrednici više investiraju u inostranstvu, posebno u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online