Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2018.
16:43
Vestionline A

Evrokomore protiv prištinske takse

Evrokomore su protiv protekcionistickih mera poput odluke Prištine kojom je uvedena carina na robu iz Srbije i BIH i zatražile su od evropskih institucija podršku u rešavaju ovog problema.

PKS
 

To  je u nakraćem  stav najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja 46 nacionalnih komora sa više oko 20 miliona privrednika, a koji Kristof Lajtl, prvi čovek Evrokomora iznosi u današnjem odgovoru na pismo Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i član Predsedništva Evrokomore.

"Evrokomora podržava otvorena tržišta i protiv je protekcionizma. Dakle, podržavamo dobre trgovinske odnose između naših partnera", piše Lajtl.

 Predsednik Evrokomore i dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije ukazuje da "trgovina igra važnu ulogu u promovisanju mira, slobode i ekonomskog prosperiteta na Zapadnom Balkanu i da je stabilnost u ovom regionu veoma važna i za  Austriju i za EU“.

 Stoga je EU, kaže, već "tražila od Kosova da povuče uvozne carinske tarife i u bliskom je kontaktu sa svim stranama kako bi se razmatrali neophodni koraci za dalji napredak".

 Čadež se, podsetimo, više puta od uvođenja  kosovske takse obraćao evropskim institucijama, uključujući i Evrokomoru i najuticajnije evropske komore pojedinačno, ukazujući na posledice odluke institucija u Prištini i apelujući na briselske  zvaničnike za podršku u ukidanju takse.

Takođe, već dan posle prve kosovske odluke boravio je u Beču, gde je razgovarao sa aktuelnim predsednikom Privredne komore Austrije Haraldom Marerom i o problemu obavestio najviše predstavnike austrijskog Ministarstva za privredu i digitalizaciju

Lajtl u  današnjem pismu obaveštava Čadeža da je i lično uputio pismo komesaru Johanesu Hanu i zatražio njegovu podršku u konkretnom slučaju. Takođe, na predlog  austrijske privredne komore, Austrija je ovo pitanje  još u novembru iznela Savetodavnoj grupi za pristup tržištima (MAAC) i pozdravlja napore Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) da se pronađu rešenja koja idu u prilog slobodnoj trgovini. 

Austrija takođe, po rečima Latla, ohrabruje Komisiju i EEAS da nastave da tim  aktivnostima.

Nastavićemo da pomno pratimo ovo pitanje, ističe Lajtl i iznosi uverenje da će se  trgovinski odnosi između Srbije i Kosova uskoro normalizovati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online