Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.03.2019.
13:43
Vestionline A

Korisna inicijativa PKS za proizvođače stiropora

Domaći proizvođači stiropora, zahvaljujući uspešnoj inicijativi Privredne komore Srbije, mogu da računaju na veću proizvodnju tog termoizolacionog materijala i proširenje kapaciteta. Rešeno pitanje opstanka 14 domaćih fabrika stiropora.

PKS
 

Na inicijativu Grupacije proizvođača hidro i termoizolacionih materijala PKS, izmenjen je Pravilnik o tehničkim zahtevima bezbednosti od požara spoljnih zidova zgrada, iz 2017. godine. Domaća regulativa usklađena je sa regulativom Evropske unije i praksom zemalja u okruženju, što proizvođačima otvara vrata za veći plasman stiropora u toplotno izolacionim sistemima na fasadama objekata.

Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije kaže da je na ovaj način, posle godinu i po aktivnih napora da se izmene podzakonska akta, rešeno veliko pitanje opstanka 14 fabrika stiropora u Srbiji. Dosadašnji Pravilnik u velikoj meri ograničavao je korišćenje stiropora i gotovo u potpunosti eliminisao njegovu primenu na fasadama.

Članovi Grupacije navode da je, pored proširenja primene stiropora, jedan od prioriteta u novom Pravilniku bila protivpožarna zaštita. Prikupljeni su primeri dobre prakse zemalja okruženja i Evropske unije i razmotreni u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Domaći Pravilnik, sa aspekta protivpožarne zaštite u građevinarstvu, stroži je u odnosu na praksu u Evropskoj uniji i jasno određuje upotrebu stiropora kao izolacionog materijala.

Milan Tasić, predsednik Grupacije proizvođača termo i hidro izolacionih materijala PKS, vlasnik i direktor "FIME", ističe da su u protekloj godini proizvođači stiropora imali pad od 30 odsto plasmana na tržištu ovog građevinskog materijala, zbog prethodnog Pravilnika koji je usvojen bez konsultacija sa Grupacijom. To je dovelo i do otežanog snabdevanja termoizolacionim materijalima na tržištu Srbije. Za puni efekat novog Pravilnika potrebne su dve do tri godine da bi se materijal vratio u projekte i narudžbine počele ponovo da rastu, smatra Tasić.

Vladimir Ćujić, potpredsednik Grupacije i direktor marketinga "Austroterma Srbija" kaže da je najveći benefit za proizvođače koju je doneo izmenjeni Pravilnik što se stiropor kao komponenta kompozitno fasadnog termoizolacionog sistema može se primenjivati i na višim objektima nego do sada i što su opisi kategorija zgrada izmenjeni tako da će i po tom osnovu stiropor imati širu primenu.

- PKS nam je bila ogromna podrška u ovome, zadovoljni smo autoritetom koji ima u zastupanju interesa privrednika u okviru naše Grupacije - istakao je Ćujić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online