Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.03.2019.
17:21
PKS A

Veliki doprinos "Prve petoletke" uzlaznom trendu namenske industrije Srbije

Povodom sedam decenija "Prve petoletke – namenska" govorimo o razvoju i velikim potencijalima proizvodnog namenskog sektora i ove kompanije, koja je od gubitaša postala kompanija koja posluje sa dobitkom, izvozi u devet zemalja i ulaže u revitalizaciju mašinskog parka i prateće infrastrukture, rekao je predsednik PKS Marko Čadež povodom jubileja u Trsteniku.

PKS
 

Ovo je značajan događaj  ne samo za kompaniju već i privredu ovog kraja i  za lokalnu zajednicu u kojoj posluje i koja je sa fabrikom delila i uspone i padove u proteklih sedam decenija, rekao je Čadež čestitajući jubilej na svečanoj akademiji. Predsedniku PKS uručena je zahvalnica povodom jubileja "Prve petoletke - namenske" u Trsteniku.

"Prva petoletka – namenska" oslonac je ekonomskog  lokalnog razvoja opštine Trstenik i okruga, ukazao je predsednik PKS ističući da u namenskoj industriji sada posluje više od 60  državnih i privatnih kompanija koje zapošljavaju oko 20.000 radnika, ponovo postaju značajan deo srpske privrede i doprinose njenom izvoznom učinku, razvijaju se i sve više posluju po tržišnim principima i standardima za ovakve fabrike u svetu.

Poređenja radi, 2012. godine samo jedna fabrika odbrambene industrije Srbije imala je zadovoljavajuću uposlenost kapaciteta i uredno izmirivala obaveze prema državi i zaposlenima.

Danas, ove kompanije imaju visok stepen uposlenosti kapaciteta, prisutne su na više od 60 tržišta u svetu na svim kontinentima, a od 2012. su povećale izvoz gotovo četiri puta, otvaraju  nova radna mesta – u protekle četiri godine zaposlile su 3400 novih ljudi. Investiraju iz sopstvenih sredstava u povećanje proizvodnje i nove tehnologije – u poslednjih pet  godina više od 150 miliona evra.

Doprinos oporavku i uzlaznom trendu poslovanja ove industrije i privrede u celini, dala je i "Prva petoletka - namenska".

- U aktivnostima na daljem podizanju efikasnosti, produktivnosti i konkurentnosti i jačanju tržišne pozicije kompanije ovog sektora, Prva petoletka - namenska, kao i firme iz celog sistema Prve Petoletke mogu kao i do sada da računaju na punu podršku Privredne komore Srbije, od zastupanja inicijativa privrednika za unapređenje privrednog ambijenta, preko intenacionalizije, pružanja usluga za jačanje proizvodnih, izvoznih i razvojih kapaciteta, do edukacije i digitalne trasformacije industrije - poručio je Čadež.

Privredna komora Srbije kompaniji Prva petoletka namenska  dodelila je Plaketu povodom 70 godina postojanja u znak priznanja menadžmentu i zaposlenima za postignute rezultate proteklih godina, znak zahvalnosti  za aktivno učešće u radu Privredne komore Srbije, a direktorki Anđelki Atanasković za lični doprinos radu regionalnog parlamenta privrednika Rasinskog okruga čiji je predsednik. 

Na svečanoj akademiji povodom 70. jubileja kompanije govorila je direktorka Prve petoletke Anđelka Atanasković, kao i pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online