Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.03.2011.
19:58
B92 A

Tadić otvorio konzulat u Herceg Novom

Predsednici Crne Gore i Srbije, Filip Vujanović i Boris Tadić, otvorili su danas konzulat Srbije u Herceg Novom.

Filip Vujanović i Boris Tadić

 Tadić je ocenio da će konzulat obezbediti veći nivo povezivanja građana dve zemlje.

"Konzulat će biti od koristi građanima Herceg Novog i čitave Boke, kao i mnogim turistima iz Srbije koji će posećivati Crnu Goru", naveo je Tadić.

Konzularno područje obuhvataće teritorije opština Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva, a dužnost generalnog konzula, po odluci Vlade Srbije, obavljaće Marina Jovićević.

Povodom otvaranja konzulata, u Galeriji "Josip-Bepo Benković" biće otvorena izložba naslovljena "Ivo Andrić pisac i/ili diplomata", u znak sećanja na 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivu Andriću.

Srbi u regionu nisu dijaspora

Tadić je rekao da se Srbija ne meša u nadležnosti nijedne zemlje u regionu, ali da svaka država mora da brine o pravima svog naroda koji ne živi u domicilnoj državi.


Tadić je odgovarao na novinarska pitanja koja su se najviše ticala strategije za Srbe izvan Srbije, zbog koje prošle sedmice Podgorica uputila demarš Beogradu.


Predsednik Srbije je istakao da bi svakoj etničkoj zajednici trebalo omogućiti najviša prava - ali da se nijednog trenutka ne dovodi u pitanje suverenitet i integritet.


Po njegovim rečima, Srbija ne smatra dijasporom srpski narod koji živi u regionu, već su - kako je rekao - dijaspora Srbi u Nemačkoj, Austriji, SAD.


"Narod u regionu - bilo da je srpski, crnogorski, hrvatski - on je tu vekovima nastajao... Građani svake zemlje su jedini vlasni da definišu ustavno uređenje vlastite države.

Susedne države ne mogu da se mešaju u unutrašnja ustavna rešenja koja su vezana i direktno su u nadležnosti svake domicilne države", rekao je Tadić.

Ne mešamo se u nadležnosti komšija


Predsednik Srbije je poručio da se Beograd nijednoj zemlji u okruženju ne meša u nadležnosti, a da jedino građani određuju ko ima konstitutivno pravo, a ko ne. On je, međutim, primetio da u Srbiji i u drugim državama regiona ima ljudi koji razmišljaju drugačije.


"Ja sam tome svedok, ali moj stav kao predsednika Srbije je da bi svakoj etničkoj zajednici trebalo omogućiti najviša prava. Svaka država mora brinuti o pravima naroda koji ne živi u domicilnoj državi. To važi za Srbe u Crnoj Gori i Crnogorce u Srbiji, ali da se ni jednog trenutka ne dovodi u pitanje suverenitet i integritet ovih zemalja", naveo je srpski predsednik.


Po njegovim rečima, to je "crvena linija" koja ne sme biti pređena. "Za svoj ustavni položaj se moraju boriti Srbi u Crnoj Gori i obratno. To je alfa i omega", dodao je Tadić.


Upitan da li smatra da se Srbija meša u unutrašnja pitanje Crne Gore, crnogorski predsednik Filip Vujanović je rekao da - kad je reč o Strategiji o odnosima Srbije sa Srbima u dijaspori i regionu - "jedna odredba ulazi u Ustav Crne Gore vređajući ustavno ustrojstvo građanske Crne Gore".


On je, međutim, dodao da mu je zadovoljstvo što je, kako je rekao, to preneo i premijeru Srbije, a srpska vlada to odmah ispravila.


"Uvek mi je zadovoljstvo da se sa gospodinom Tadićem sretnem - da li u svetu, ili u Srbiji, ovde i bilo gde. Razmišljam o našem susretu ovde kao snažnom doprinosu prijateljstva i saradnje dve države. Predsednik Srbije je odlučio da otvori konzulat i to ocenjujem kao potez bliskosti dve države", ukazao je Vujanović.


Na novinarsku opasku da "mnogim građanima Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi ne prija tolika briga iz Srbije, a oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci to doživljavaju kao pritisak", Vujanović je rekao da misli da je "dobro dok se prave mostovi saradnje".

Bez uticaja na popis stanovništva


Na pitanje "da li ste Vas dvojica razmišljali o posledicama otvaranja ove kuće 15 dana pred popis stanovništva", Vujanović je rekao da ne vidi kako bi to moglo uticati na popis.
"Ako doživljavamo Srbe i Crnogorce kroz otvaranje konzularnog predstavništva, ili smatramo da bilo koji čin može menjati naš nacionalni osećaj, to je statistički iskaz.

Ponižavajuće je na nekog tako uticati i vršiti ikakvu propagandu. Moram reći da kroz našu državnu komunikaciju ističemo i prijateljstvo. I za ove dve države i odnose smo učinili mnogo toga", rekao je Vujanović.


On je podsetio da je nakon referenduma o crnogorskoj nezavisnosti, maja 2006, Tadić došao da prizna nezavisnu Crnu Goru.


"To je deo njegovog doživljaja demokratije. Pomagao je kad su naši odnosi pali na značajno niži nivo, kad smo priznali Kosovo. Ovo je zaista jedna nova konekcija sa Srbijom", rekao je Vujanović.


Predsednik Srbije dodao je da može samo da potvrdi "svaku Filipovu reč".
"Ne umem da odgovorim sem da kažem da potvđujem svaku Filipovu reč. Ne pada mi na pamet da komentarišem unutrašnje stvari Crne Gore, ne želim da se mešam jer je to pitanje političkih predstavnika svakog naroda u Crnoj Gori, da li su im prava ugrožena ili nisu", rekao je predsednik Srbije.


On je kazao i da je njegova obaveza da se ne meša u unutrašnje stvari susednih zemalja, ali, dodao je, moje međunarodne obaveze su i da štitim prava Crnogoraca u Srbiji.


"Sagledavajte ovo iz dobre namere, da se ne vidi u svemu nesasušena farba, skriveni interes", poručio je Tadić.

Pre otvaranja konzularnog predstavništva Srbije predsednik se sastao sa episkopom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikijem, a zatim sa ocem i bratom Nivaka Đokovića posetio rodbinu koju Đokovići i Tadići imaju u selima u blizini Nikšića

POVEZANE VESTI

Sreda 16.03.2011. 21:00
Otvarace on i po Srbiji konzulate kako je krenuo!
Sreda 16.03.2011. 20:52
srbi iz srbije se moraju udruziti, i poceti da stite interese srba iz srbije i srbije. besmisleno trosenje para srba iz srbije se mora zaustaviti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online