Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 18.03.2011.
15:53
Vestionline A

Mesić predstavio knjigu o Draži Mihailoviću

Knjiga "Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom", reprint zbornika sa dokumentima sa suđenja Mihajloviću izdatog 1946. godine, objavljena je u Zagrebu.

Dočekao da ga klevetaju hrvatski nacionalisti: Draža Mihailović

Povodom izdavanja knjige bivši hrvatski predsednik i počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) Stjepan Mesić naglasio je potrebu suprotstavljanja lažima o Drugom svetskom ratu.


Mediji su preneli njegovu izjavu sa jučerašnje promocije knjige da kao političar govori o knjigama koje se bave istorijom iz jednog, ali važnog razloga. "Zato što se, i ne samo u Hrvatskoj - istorija politizuje, što se njome manipuliše, i što se ona revidira" rekao je on.


"Knjiga između ostalog donosi faksimile dokumenata o saradnji okupatora i onih koje lažno pokušavaju da prikažu kao pokret otpora, a u zajedničkoj borbi protiv jedinog stvarnog pokreta otpora - partizana", naglasio je Mesić, ističući da u knjizi nema naučnih ili kvazinaučnih interpretacija prošlosti, već samo dokumenata.
 

"Ovde je istina, a istina je zauvek istina. Ovde čitamo šta su za vreme suđenja pitali Dražu Mihailovića, i što je on imao reći u svoju odbranu. Ovde su zajedničke fotografije ratnih saveznika - četnika, nacista, fašista i ustaša", naglašava Mesić.
 

Kako je rekao, više puta je kao predsednik Hrvatske, ali i nakon završetka mandata rekao "ne" onima koji su u Hrvatskoj želeli da revidiraju istoriju, a kako bi se stvorio stabilan i miran jugoistok Evrope, kaže "ne" i svima onima koji to pokušavaju u neposrednom i širem okruženju.
 

"Nikad nećemo pristati na revidiranje prošlosti, nikad nećemo pristati na pretvaranje ratnih pobednika u gubitnike u miru, a ratnih gubitnika i zagovornika najnazadnijih ideologija što ih poznaje novija istorija u rodoljube i neshvaćene heroje", rekao je Mesić.
 

Mesić proziva ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka što daje izjave o nekoliko stotina masovnih grobnica navodnih žrtava komunizma i krivičnom gonjenju odgovornih, ponovivši kako se tamo radi o pripadnicima kvislinških formacija poginulih u borbama na kraju i neposredno nakon rata.


"U tim borbama ginuli su oni koji nisu ni stigli do Blajburga, nego su činili zločine i sukobljavali se s OZNA-om, očekujući da će doći do rata između Zapada i Sovjetskog Saveza i da će im Zapad pomoći", rekao je Mesić.


Karamarko tvrdi da su to nevine žrtve, a oni su išli sa mitraljezima po šumama i
zakopani su tamo gde su ubijeni, rekao je Mesić koji ga pita zašto ne kaže "gde su grobovi zarobljenih partizana koji su mučeni i brutalno ubijani, i ne zna se za njihove grobove".


Po rečima potpredsednika SABA Mirka Mećave, izdavanje reprinta takvih knjiga danas je veoma potrebno i važno jer su mnoge takve knjige „na početku 90-ih u vreme kulturocida uništene“.


"Zato današnja generacija ne može o takvim temama nigde doći do istinitih podataka, pa je podložna manipulacijama i lak je materijal i plen za obmanjivanje, što je već godinama sve do danas postao čak i trend na prostorima nekadašnje SFRJ.", kaže Mećava.


Knjiga je štampana latinicom, pre svega jer većina mladih u Hrvatskoj kojima je knjiga u prvom redu namenjena, ne bi znala da pročita knjigu napisanu na ćirilici. Urednik knjige je Božidar Dugonjić, a knjigu su izdali Fondacija "August Cesarec" u saradnji sa Socijalističkom radničkom partijom.
 

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 16:30
А то што је `поглавник` и цела усташка свита малтене васкрсла `лијепој њиховој`, то ништа?! Е мој Месићу, никад од тебе човека...
Petak 18.03.2011. 16:46
Sto bi nas narod rekao: "komad budale..." Ko bi pronasao sva njegova izvrdavanja i demante samog sebe...
Petak 18.03.2011. 17:43
srpsku istoriju bi da i dalje pisu ljudi iz otcepljenih jugoslovenskih drzava. i odavde i odande ti tudjinci bi da okaljaju cast svakog srbina iz srbije. dosta je bilo vise ! oni bi i danas l bi da upravljaju srbijom, kao da jugoslavija jos postoji. srbi iz srbije moraju dobiti svoju stranku,radi zastite interesa srba iz srbije i srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online