Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
32
Utorak 20.03.2012.
11:03
Večernje novosti A

Srpski istoričar na HTV: Hrvati su primitivci, Vukovar je srpski, Hrvatska prisvaja tuđe...

"Svi su Hrvati primitivci, Vukovar je srpski, Hrvatska prisvaja tuđe...", deo jeizlaganja istoričara iz Srbije Jovana Peina u emisiji Petra Vlahova "In medias res" na Hrvatskoj televiziji. Ova izjava potresla je goste u studiju, ali i hrvatsku javnost.

Jovan Pein (levo) i voditelj emisije na HTV Petar Vlahov (desno)

"Svi su Hrvati primitivci", izjavio je sinoć u HTV-ovoj emisiji "In medias res" Jovan Pein, istoričar iz Srbije, koji se je sa ostalim gostima trebalo da govori o aktuelnom sudskom postupku u da se rehabilituje general Draža Mihailović. 

Pein je u jednom trentuku rekao da je Vukovar srpski, a hrvatskim građanima poručio da pogledaju dokle je Srbija, a dokle je Hrvatska, da prisvajaju tuđe, da su prisvojili "Tomislavovu krstionicu", koja je italijanska, i izlaganje završio rečima da četnici nisu činili nikakve zločine.


Posle ovih izjava ostali gosti (Hrvati) počeli su da se zgražavaju, a voditelj je prisustvo srpskog istoričara pravdao činjenicom da je Pein pozvan u emisiju kao donedavni direktor Arhiva Srbije.

"Srpska radikalna stranka vodi negde više od 30 odsto u odnosu na ostale stranke i zahvaljujući tome može biti deo zvanične srbijanske politike, pa je logično da mi jedan sagovornik bude upravo iz te stranke. Istoričar Jovan Pein je pak govorio u svim srpskim medijima, bio je direktor Istorijskog arhiva Srbije i ima pravo na svoja uverenja. Međutim nisam znao da će govoriti o srpskom Vukovaru, to nije spominjao u pripremnim razgovorima", rekao je Vlahov.

"To je emisija uživo i nisam mogao ništa da uradim", dodao je autor emisije, koji priznaje da nikada nije dobio više poruka i poziva posle emitovanja, kao ovaj put.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.03.2012. 11:07
Није ништа слагао. Дужност као историчара је да износи истину и чињенице.
Utorak 20.03.2012. 11:47
Covek je bio veoma blag..Imalo se tu dodati i za genocid..pokatolicavanje,proterivanje...U istoriji Vukovar nikada nije bio vecinski naseljen hrvatima..itd.. Svaka mu cast sto je ipak prvi koji je nesto rekao..Kada god okrenem htv oni dovedu zene u crnom i ove avetne placenike da pljuju po Srbiji...
Utorak 20.03.2012. 13:58
Haha, covek je car, sve im skresao u lice. Sad Tadic odmah da se izvine, ali odmah. Jovo majstore:)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online