Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 09.07.2013.
13:04
M. Roknić - Vesti A

U Evropi ćemo lakše rešiti naše probleme

Članstvo Hrvatske u EU je dobro i za Srbe jer će se brojna nerešena pitanja naše zajednice kao što su stambeno zbrinjavanje, penzije, problem nestalih osoba sada lakše i brže rešavati, kaže u intervjuu za "Vesti" Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća iz Zagreba.

Milorad Pupovac

Kao politički predstavnik Srba doprineli ste uspešnom završetku hrvatske evropske priče, osećate li zadovoljstvo?
- Dobro je da je Hrvatska završila pregovore, pre svega, zato što se za nju otvaraju nove perspektive i mogućnosti. To je dobro i za ostale zemlje regije jer se i za njih otvaraju nove mogućnosti.

A za Srbe u Hrvatskoj?
- I za njih je to dobra vest jer će se brojna nerešena pitanja sada lakše i brže rešavati, kao što su stambeno zbrinjavanje, penzije, nestali i suđenja za ratne zločine. U evropskom kontekstu, u novim odnosima između Brisela i Zagreba i između Hrvatske i Srbije, sve to dobiće novu dimenziju. U tom kontekstu su mogućnosti razvoja povratničkih sredina.

Mislite na evropske fondove i sredstva koja će Hrvatska imati na raspolaganju?
- Reč je u strukturalnim i kohezijskim fondovima EU, koji pružaju velike mogućnosti krajevima u kojima Srbi žive, posebno ratom devastirane i nerazvijene krajeve u kojima je nezaposlenost i do 80 posto. Ti krajevi moraju biti primarna briga srpskih organizacija i političkih predstavnika u Hrvatskoj. Ta se prilika ne sme propustiti.


Ti krajevi su i kadrovski devastirani, ko će pisati projekte koji će zadovoljiti briselsku birokratiju?
- Centar za razvoj Srpskog narodnog veća biće u poziciji da servisira opštine, preduzetnike i porodična gazdinstva. Hrvatska vlada mora da donese posebne odredbe za pomoć tim krajevima. A od 30 nerazvijenih opština u Hrvatskoj, najveći broj je onih u kojima su Srbi većina.

Tomislav Nikolić se sastao sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, je li to bio samo protokol ili nešto više?
- Nije bio ni protokolaran, ni reda radi, prvo zbog toga što smo tri dana ranije imali susret sa njim u Beogradu, i drugo što smo razgovarali o tome kako pojačati kapacitete srpske zajednice u Hrvatskoj, kako sarađivati i unaprediti odnose između Zagreba i Beograda, posebno na planu rešavanja prava Srba u Hrvatskoj, poput stambenog zbrinjavanja, nestalih osoba, penzija, suđenja za ratne zločine.
 

Prećutan doprinos Srba

Na proslavi ulaska Hrvatske u EU nije se moglo zaključiti da i Srbi u tome imaju ulogu, osim po izloženom Teslinom transformatoru i Preradovićevom stihu koji je citirao jedan od čelnik EU. Ali je prećutano njihovo nacionalno poreklo!
- Kao što je povratak izbeglih Srba bio i ostao težak problem u hrvatsko-srpskim odnosima, tako je i priznavanje uloge Srba u hrvatskoj istoriji i njihovog doprinosa evropskom putu Hrvatske u pravilu prećutano, pa i na proslavi u Zagrebu. Kao što neki ne žele priznati da je hrvatsku himnu "Lijepu našu" komponovao Srbin Josif Runjanin, tako ne žele priznati i srpski doprinos pobedi antifašizma na ovim prostorima, baš kao i doprinos Srba evropskim integracijama Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.07.2013. 14:23
A ko će to u Evropi da se bavi pitanjem problema Srba, izbjeglica, oštećenih, nestalih i slično ! Da je EU željela da riješava taj problem, onda bi uvjetovala HR prije njenog ulaska ! Ovako, pojeo vuk magarca !
Utorak 09.07.2013. 14:55
Dobro je da mozemo da damo svoje misljenje putem nasih komentara na ovom portal,ali ne volim kad vidim previse negativnosti o bilo cim.Ko god od politicara da bilo kakvu izjavu odma se neko nadje da ga kritikuje bez obrazlozenja.Negativnost I inatluk su nam dve najvece mane.Necu da me neko shvati da branim Gdna.Pupovca ili bilo koga nego jednostavno iznosim svoje misljenje.
Utorak 09.07.2013. 15:07
Каже г. Пуповац да ће се у ЕУ лакше решити "nerešena pitanja naše zajednice kao što su stambeno zbrinjavanje, penzije, problem nestalih osoba.." нисам знао да је први и највећи проблем - проблем избеглица већ решен проблем. Србија је земља са највећим бројем избеглица у Европи, из Хр их има више од 41000. они изгледа нису проблем (око 250.000 особа које су некада биле у статусу избеглица узело је држављанство и лична документа Србије!!! ).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online