Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 28.07.2013.
13:50
Beta A

CG: Upotreba srpskog jezika suprotna ustavu

Ustavni sud Crne Gore saopštio je danas da je utvrdio da je upotreba srpskog jezika u nastavi "suprotna ustavu" i da je zakonodavac "derogirao ustavno načelo o crnogorskom jeziku, kao jedinom službenom jeziku".

Ilustracija: Neustavna upotreba srpskog jezika u nastavi

Ustavni sud Crne Gore uvažio je žalbu Matice crnogorske i proglasio neustavnom odredbe Zakona o obrazovanju, kojim je upotreba crnogorskog jezika u školama izjednačena sa srpskim i ostalim jezicima u službenoj upotrebi.

"Zakonodavac je upotrebom srpskog jezika... uspostavio na način suprotan ustavu, kako u odnosu na crnogorski jezik, kao jedini službeni jezik u Crnoj Gori, tako u odnosu na ostale jezike (bosanski, albanski i hrvatski), koji su takođe u službenoj upotrebi", stoji u odluci Ustavnog suda, čije delove prenosi podgorička "Pobjeda".

Ustavni sud je ocenio da je odlukom skupštine iz 2011. godine, kojom je promenjen zakon, "derogirano ustavno načelo o crnogorskom jeziku kao jedinom službenom u Crnoj Gori i u međusobno neravnopravan položaj doveo lica koja govore jednim od ustavom utvrđenih jezika u službenoj upotrebi".

Dodaje se da je zakonodavac "prekoračio granice svojih ovlašćenja", jer je promenio ustavni položaj službenog jezika. Odluka Ustavnog suda izazvala je brojne negativne reakcije u opoziciji koja insistira na izjednačavanju statusa srpskog i crnogorskog jezika u nastavi i službenoj upotrebi.

Izmene Zakona o obrazovanju kojim je nastavni predmet za jezik nazvan crnogorski-srpski, bosanski; albanski i hrvatski, rezultat su političkog dogovora vlasti i opozicije iz 2011. godine. Ustavni sud je u regovanju naveo da se nije bavio imenom nastavnog predmeta i političkim dogovorom. Ustavna žalba Matice crnogorske podneta je početkom 2012. godine.

Nedelja 28.07.2013. 14:00
Kakav je ovo cirkus na Balkanu. A Crnogorac ministar prosvete u SRBIJI.
Nedelja 28.07.2013. 14:48
Све што је српско од цркве до писма је на удару од стране великих црногораца Мила и његове камариле! Мало им је што су се одвојили од Србије и пар стотина хиљада Срба одвојили од своје земље! Иста власт је у Србији иста је и у Црној Гори, и једнима и другима сметају Срби и све што је српско!
Nedelja 28.07.2013. 16:24
Које глупости са изједначавањем измишљеног са правим језиком?!Како је кренуло,још мало па ће бити "противуставно" себе сматрати Србином у ЦГ!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online