Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 26.11.2013.
00:09
RTS A

Tužbe Hrvatske i Srbije, ko dobija?

Sve su manje šanse da Srbija i Hrvatska povuku tužbe za genocid, a datum početka procesa pred Međunarodnim sudom sve je bliži. Uveliko se predstavljaju timovi, a nazire se i strategija obe države. Umesto donedavnih obostranih poruka da bi trebalo povući tužbu i protivtužbu za genocid, najpre Hrvatska, a za njom i Srbija, prešle su na teren utvrđivanja što boljih pozicija uoči procesa.

Teško da će doći do poboljšanja komšijskih odnosa u skorije vreme: Srbija i Hrvatska sve bliže okršaju pred sudom
 


Poslednjih dana ukrštaju se koplja oko eksperstkih timova, koji će pred Međunarodnim sudom pravde utvrditi da li je bilo genocida tokom rata devedesetih, i ko je kriv.


880:736 (Ljudi - brojevi. Odvratno, zar ne?)

"Ne verujem apsolutno u mogućnost da Hrvatska može da dobije ovu tužbu. Imamo apsolutni interers da se to pitanje reši, s obzirom na to da Hrvatska potražuje oko 880 nestalih, mi takođe tražimo da se reši sudbina 736 Srba u Hrvatskoj", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić.


Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ne smatra da će ishod postupka biti bilo kakva osuda Srbije, odnosno Hrvatske.


Verovatno odbijanje i tužbe i protivtužbe

"Verovatno će se taj postupak završiti na taj način da će biti nekog opisa dela, biće verovatno nekih kritičkih primedbi, ali ne verujem da bi bilo osuda bilo Hrvatske, bilo Srbije. Tako da će verovatno biti odbijena kako tužba, tako protivtužba", rekao je Varadi.


Zastupnik Srbije u postupku protiv BiH objašnjava da je nadležnost Suda ograničena na dokazivanje genocida, ne i ratnih zločina, što, kako kaže, sprečava Sud da utvrdi punu istinu.


"Da bi se dokazalo da postoji genocid, a zastupnici obe strane će naravno pokušati da to učine, to će dosta doprineti uzburkavanju strasti, tako da ja ne verujem da je sam postupak u pravcu dobrosusedskih odnosa, nego mislim da to može da pogorša. Na kraju, ako dođe do odluke kojom se odbija tužba i protivtužba, kako ja lično mislim, to bi moglo da doprinese smirivanju strasti", kaže Varadi.


Da se sve stavi ad akta

Zašto su učestale najave da postoji mogućnost povlačenja tužbe preko noći prestale da stižu iz Hrvatske?


"Pretpostavljam da je Hrvatsko rukovodstvo računalo da bi imalo problema u javnosti da objasni zašto se išlo ka povlačenju tužbi i da je ovo elegantan izgovor za njih, idemo na sud, pa šta sud odluči. Ja ne mislim da je to loša varijanta za Srbiju, zato što ćemo konačno staviti to pitanje ad akta", ističe Varadi.


Javnost u Srbiji dodatno je uzburkala vest da je na listi svedoka Hrvatske predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko. Profesor Varadi ne vidi šta bi relevatno ona mogla da kaže jer bi, napominje, svedoci trebalo da imaju neposredno iskustvo. Takođe, Varadi smatra da postoji minimalna mogućnost da tužbe budu povučene i da će to, ako se desi, biti politički podvig obe strane.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.11.2013. 00:40
Историја Хрватске обележена је само геноцидима.Немци,Мађари и на крају Срби.Свима је добро знано шта су Хрвати чинили,али оно што су учинили Србима представља најстрашнији геноцид који је почињен у свету.Још су толико дрски да себе представљају као жртву.Та држава ће кад тад саму себе уништити.Појединац и заједница који знају само за зло увек у злу и нестану.
Utorak 26.11.2013. 00:45
Zna se,koji je izvrsio secesiju,koji je ubivao Srbe u Osijeku,Gospicu,Vukovaru,koji je polupao prodavnice srpskih vlasnika u Zadru,koji je ubivao Vojnike ZAJEDNICKE Vojske u Bijelovaru,Zagrebu,Karlovcu,koji je proterao Srbe iz Zapadne Slavonije,pa ostalim delovima RSK itd...,o svih tih dogadjaja postoje dokazi,kao sto je hrvatski novinar Drago Hedl pisao o srpskim zrtvama uVukovaru i Josip Boljkovac,koji je priznao,da je HR pocela rat protiv Jugoslavije. A kako Srbija lize svakome dupe,i ne reaguje na nikakve provokacije, male su sanse da ce drzava dokazati svoju nevinost...
Utorak 26.11.2013. 03:00
nema srbija sansu da dobije ovo jer hrvatsku stite ovi njihovi fasisti iz eu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online