Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.04.2014.
14:02
B. Simonović - Vesti A

Otrov u nasleđe potomcima

Šezdesetdvogodišnji Tomislav Tomo Manojlović iz golijskog sela Donje Čarađe, danas odlazi u Spuški zatvor da izdrži šestodnevnu robiju na koju je, kao i još dvadeset i četvoro Golijana, osuđen zbog protesta i ometanja pripadnika Ministarstva odbrane i policije da u mestu Latično na granici Pive i Golije, uništavaju viškove raketa, bombi i drugog oružja.

Stoku ostavlja na milost i nemilost: Tomo Manojlović



KAO OKUPATORI

- Dvojica meštana su, po prilici, platili globu, a mi ostali moramo u zatvor. Ja lično - a mislim da je tako i sa većinom ostalih - mogao bih vala skupiti toliko, i neki prijatelji su nudili da pomognu, ali neću, neću da platim i priznam da sam kriv. Vlast se busa u prsa sa ekološkom državom, i u Ustavu su to zapisali, a ovamo na najstrašniji način truju svoj narod sa posledicama koje niko ne može da predvidi i koje će ispaštati generacije i generacije posle nas.

Mislim da ne postoji nigde na svetu da čovek brani svoju državu, da štiti sebe i svoje imanje i ognjište i da zbog toga mora u zatvor. To su radili samo okupatori.

Niko ni da požali

- Osim prijatelja koji zovu i u neverici se raspituju da li ću zaista otići u zatvor, niko ni od lokalne vlasti u Nikšiću, a da ne govorim o republičkoj ili partijama koje se busaju da se bore za pravdu i istinu, nije se zainteresovao za nas koliko za lanjski sneg. Zvali su me, međutim, načelnici Bileće i Gacka, Miljan Aleksić i Milan Radmilović, ne mogu da veruju da je to istina.

Kako živim sam, bio sam zaumio da zaokupim pet krava s teladima, osam koza i osmoro jaradi - ne brojim kokoške, kučad i mačke - i da sve doteram i ostavim pred kapijom u Spužu pa neka o njima misle oni koji su me zajmili u zatvor. Ipak sam odustao, ako se mučim ja, ne mora i moj mali, sve ću pustiti i ostaviti na livadi pa neka se goste vuci, jer nemam nikoga ko bi priskočio i pripazio mi stoku dok se vratim.


A najverovatnije je da ću se vratiti na golu dolinu kao i pre petnaest godina kad sam, opet ne svojom krivicom, ostao bez posla. Sad eto hoće po svaku cenu i od mene da naprave socijalni slučaj kao da je malo nevoljnika koji žive i skapavaju po ulicama pored te čemerne državne milostinje.

JEZERA GDE IH NIJE BILO
Među nama je na protestu bilo i žena - eto Savke Manojlović, majke petoro dece, već u zatvoru, mislim da će u ova dva dana izaći, a sin joj, student, ide sutra sa mnom u zatvor. A moj rođak Dragutin Manojlović, jedan uzorni domaćin i jedan od najvećih stočara u Crnoj Gori - ima, mislim, više od 500 ovaca i koza u toru, da ne govorim o kravama, volovima, junadima i ostalome - već je izdržao kaznu. On je držao stoku upravo na prostoru Latičnog i morao je pobeći otuda, ali se od otrova ne može pobeći - posledice su stigle i ljudi su već imali ozbiljnih šteta i manjkova u stoci, da i ne govorim o tome što ni meso, ni mleko, ni drugi proizvodi sa ovih prostora više ne mogu da nose etiketu čiste, ekološke hrane.

Prvi deo: Ne dam pare, idem na robiju!


Od eksplozija su, inače, izreda popucali zidovi na kućama i drugim objektima u Čarađu, u Kazancima i u Goliji uopšte, a čujem da je slično i u Pivi. A do kakvih je podzemnih poremećaja došlo videlo se odmah pošto su neki izvori malaksali ili sasvim presušili, a naročito nekoliko meseci kasnije kad su počele kiše i pomute i kad su se pojavile vode i stvorila jezera gde ih nikad nije bilo. Čarađe je, recimo, više od mesec dana bilo podeljeno velikim gotovo osam kilometara dugim jezerom i na onu drugu stranu se preko Bobotovog groblja nije moglo preći nikako sem na čamcu.


Zamislite, poplave u Goliji! Čak je i čuvena Garevska pećina, ponor koji je povezan sa izvorom Pive, tada povratila vodu, što nikad niko nije zapamtio. Tada su ljudima počele da potanjaju njive i livade i otvaraju se ponori, u neke se kosa više ne unosi. Tu dole niže moje kuće - eto i sada stoji znak i upozorenje - na sred asfalta je izbio pravi mali gejzir.

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

Petak 04.04.2014. 14:39
Црвене милове-усташе се расбесниле ко заражена пашчат/кипре. Полиција те усране криминалне багре биће прва у случају рата уништена и то од сопственог народа-ко носи униформу нек се срами до гробa.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online