Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.03.2016.
16:10
Vestionline A

Milo bi u NATO što pre, a ruski specijalci, nada se, neće doći

Premijer Crne Gore Milo Đukanović smatra da njegova zemlja očekuje da do sredine 2017. godine postane punopravna članica NATO. Đukanović se u besedi osvrnuo i na odnose sa Rusijom, ističući da se sa poštovanjem odnosi prema više od tri stotine dugoj istoriji odnosa sa Moskvom, ali da Crna Gora ima pravo i sposobna je da sama određuje svoj put u budućnost.

Srna
Zacrtao put Crne Gore: NATO, NATO i samo NATO

To što, kako je naveo, Crna Gora vidi svoju budućnost u EU i NATO "nije usmereno ni protiv koga, te ni protiv ruskih partnera".

- Naš put u EU i NATO je u našim interesima, ali nije ni na koji način izazvan željom da nekome nanesemo štetu. Žao nam je zbog načina na koji Rusija percipira naše članstvo u NATO. Nadamo se da je to prolazno i da ne nosi sa sobom opasnost od trajnog narušavanja odnosa Crne Gore i Rusije - rekao je Đukanović.

Nećemo valjda kao Krim

Na pitanje da li u Crnoj Gori očekuje pripadnike ruskih specijalnih snaga koji su učestvovali u operaciji pripajanja Krima Rusiji, Đukanović je odgovorio da se "iskreno nada da neće doći".

On je dodao da je sadašnji odnos Rusije prema crnogorskom članstvu u NATO prvenstveno posledica pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, Rusije i SAD i Rusije i EU.

- Crna Gora se našla na liniji vatre između Rusije i Zapada. Ne smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO zbog značaja Crne Gore ili zbog vojne opasnosti. Ne. Mi smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO zbog zaoštrenih odnosa sa EU i NATO - naveo je crnogorski premijer.

Povodom ranijih izjava da iza protesta u Crnoj Gori stoji Rusija, Đukanović je kazao da crnogorska opozicija ima "nedvosmislenu podršku ruske politike".

- Praktično svi lideri tih uličnih protesta su poslednjih meseci češće bili u Rusiji nego u Crnoj Gori. Primali su ih na visokom nivou, počevši od rukovodstva Dume do lidera ključnih ruskih partija. A oni sa susreta sa ruskim zvaničnicima šalju signale stanovništvu Crne Gore da ih Rusija podržava u njihovoj nameri da spreče ulazak Crne Gore u NATO - smatra Đukanović.

On je istakao da su i ranije postojale nesuglasice u politici između dve zemlje, ali da "nije dobro ako Rusija danas kontaktira samo sa onima koji su protivnici crnogorske države".

Đukanović je ocenio da opozicija u Crnoj Gori pokušava da se predstavi kao proruska, ali da je to "neiskreno i lažljivo".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online