Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.05.2016.
02:00
B. Simonović - Vesti A

Priča o partizanki Ljubici Purić (7): Niti mu je sudila, niti ga je ubila

Pored već citirane priče o navodnom jezivom zločinu neke maćehe-majke dvojice partizana, koja je u Novoj Varoši sputila svog pastorka četnika i kuvala mu noge u bakraču "koji je bio na vatri", sve dok nije svisnuo na mukama, Stanislav Krakov opisuje i neke druge porodične tragedije iz zlatarskog kraja za koje su, tvrdi, isključivo krivi komunisti, a za koje je doznao početkom februara 1942. kad su Novu Varoš zauzeli četnici, nedićevci i ljotićevci.

Vesti
Prvi dani mira: Ljubica Purić

- Nije to bila jedina jeziva porodična tragedija prouzrokovana komunističkim planskim sejanjem mržnje, te su se najbliži, roditelji i deca, braća i sestre međusobno ubijali - piše Krakov, govoreći o krvavim porodičnim raskolima do kojih je došlo u ratnim burama te prve ratne godine, burama koje nisu mimoišle ni zlatarski kraj.

- U razgovoru sa meštanima čuo sam za mnoge grozote i zverstva počinjena ovde od komunista. Saznao sam i za ovu žalosnu istoriju: u Novoj Varoši je bio tada pravoslavni sveštenik, stari prota Purić, koji je imao nekoliko sinova i dve kćeri. Jedan od njegovih sinova, sveštenik u selu Babine, na levoj obali reke Lima, bio je ispravan nacionalista i nije hteo da čuje za komuniste, već je pomagao, koliko je mogao, četnike. Njega su partizani uhvatili odmah po njihovom dolasku u Sandžak i doveli ga u Novu Varoš da mu se sudi. Sudila mu je njegova rođena mlađa sestra, komunistkinja, zatrovana na Beogradskom univerzitetu komunizmom, te je postala i partizanka kod Tita. Ne samo da ga je ona odmah osudila na smrt, već je zadržala za sebe pravo da ona lično izvrši presudu i ovo čudovište u ljudskom obliku je okrvavilo svoje zločinačke ruke krvlju svoga rođenog brata, pravoslavnog sveštenika...

Da li zbog neobaveštenosti ili, što izgleda verovatnije, iz zle namere, tek Nedićev sestrić je u ovih nekoliko naglašenih redaka saopštio više velikih i teških neistina, čiji eho, nažalost, doseže i do naših dana, pogotovu u ušima onih koji priželjkuju i jedva čekaju takve "istine" da ocrne narodnooslobodilački pokret i njegove pripadnike.

Prvo, streljani brat Ljubice Purić, Vasilije, nije bio pop, kako tvrdi Krakov, niti "ispravan nacionalista koji nije hteo a čuje za komuniste, već je pomagao, koliko je mogao, četnike". Potpuna je neistina i priča da su ga partizani uhvatili i doveli u Novu Varoš gde ga je njegova rođena mlađa sestra, "komunistkinja zatrovana na Beogradskom univerzitetu komunizmom, partizanka kod Tita", "odmah osudila na smrt", čak i zadržala za sebe pravo "da ona lično izvrši presudu" - konačno da je "ovo čudovište u ljudskom obliku okrvavilo svoje zločinačke ruke krvlju svoga rođenog brata, pravoslavnog sveštenika". Nepobitno je da se radi o Ljubičinom bratu Vasiliju, komandiru četničke čete i zakletom antikomunisti.

No, ostavljajući za trenutak po strani sveukupnu neverodostojnost i neistinitost priče Stanislava Krakova, da pada u oči da čak ni ovaj, očigledno veoma maštoviti hroničar, ne kaže da je "Purićka iz Nove Varoši" "iščupala srce i zaigrala kolo" oko brata kojeg je ubila, odnosno da je tu grozomornu pojedinost "dopisao" sveštenik Velibor Džomić, koji se u dokazivanju istinitosti svoje tvrdnje pozvao na ovaj zapis Stanislava Krakova i nije se postarao da proveri istinitost te stravične optužbe.

Diko Pejatović i ostali sagovornici koje sam do sada citirao tvrde pak da, osim te Džomićeve izmišljotine, koja je i pokrenula lavinu ogorčenja među borcima sa Zlatara, i ceo zapis Stanislava Krakova, na koji se on poziva, vrvi elementarnim neistinama i netačnostima, što samo govori da je reč o prljavoj antikomunističkoj propagandi - da se čudo ipak nije dogodilo i da sestra ipak nije digla ruku na brata, a kamoli da se nad njim mrtvim tako sadistički iživljavala.

Sutra: Priča o partizanki Ljubici Purić (7): Popova ćerka, a komunista

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online